Na temelju članka 27. stavak 1. i članka 36. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 99. sjednici održanoj 15. travnja 2009. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"PREVENCIJE ZLOUPORABE OPOJNIH DROGA I
PROGRAMSKE AKTIVNOSTI ZA BOLJI TRETMAN
OBITELJI I MLADIH" UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2009.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
ZDRAVSTVA


I


Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Prevencije zlouporabe opojnih droga i programske aktivnosti za bolji tretman obitelji i mladih", utvrđenih u razdjelu 20. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08).


II


Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.


III


Sredstva iz točke II ove Odluke raspoređuju se za realiziranje programa smanjivanja štete, rehabilitacije, resocijalizacije i prevencije kod zlouporabe psihoaktivnih supstancija, te programa koji promoviraju vrijednosti obitelji u očuvanju zdravlja mladih.
Svrha programa: Sprječavanje i suzbijanje zlouporabe opojnih droga u Federaciji Bosne i Hercegovine, prevencije i suzbijanje bolesti, unaprjeđenje zdravstvenog odgoja pučanstva.
Kriteriji za raspodjelu sredstava: Rješenje o registraciji neprofitne organizacije ili udruge građana, detaljan opis programa i metodologija rada, financijski plan programa sa izvorima prihoda i očekivanim rashodima, struktura i broj osoba koje se namjeravaju obuhvatiti programom, dosadašnji rezultati i priznanja, izvješće o realiziranim projektima koji su se financirali iz sredstava Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.
Organizacija koja prima transfer: Neprofitne organizacije i udruge građana, registrirani na području Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Isplata sredstava iz točke II ove Odluke teretit će sredstva utvrđena u razdjelu 20. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, pozicije 614300 - "Prevencije zlouporabe opojnih droga i programske aktivnosti za bolji tretman obitelji i mladih".


V


Nakon stupanja na snagu ove Odluke, Federalno ministarstvo zdravstva će objaviti u dnevnim novinama javni poziv neprofitnim organizacijama i udrugama o postupku i načinu dodjele sredstava transfera "Prevencije zlouporabe Opojnih droga i programske aktivnosti za bolji tretman obitelji i mladih".


VI


Federalni ministar zdravstva imenovat će zasebno povjerenstvo, čiji je zadatak:
- razmatranje zahtjeva na temelju raspodjele sredstava transfera
- ''Prevencije zlouporabe opojnih droga i programske aktivnosti za bolji tretman obitelji i mladih",
- izrada prijedloga Odluke za dodjelu sredstava,
- praćenje namjenskog utroška sredstava iz točke II ove Odluke.


VII


Federalni ministar zdravstva će donijeti rješenje o rasporedu sredstava pojedinačno za svakog korisnika.


VIII


O utrošenim sredstvima iz točke II ove Odluke korisnici sredstava će tromjesečno dostavljati izvješće Federalnom ministarstvu zdravstva, a konačno izvješće, sa dokazima o namjenskom utrošku sredstava, dostavit će do 31. 01. 2010. godine.


IX


Za realiziranje ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo fmansija, svatko u okviru svojih ovlasti.


X


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 308/09
15. travnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branko vic, v.r.