Na temelju čl. 30., 36. i 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 96. sjednici održanoj 25. ožujka 2009. godine, donijela je


O D L U K U

O ODOBRAVANJU UTROŠKA DIJELA SREDSTAVA
"TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐEN
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2009. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I
OBRTA


I


Usvaja se Program utroška dijela sredstava "Transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, radi realizacije Projekta "Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta".
Sredstva za realizaciju Programa iz stavka 1. ove točke, u iznosu od 4.400.000,00 KM, plasirat će se putem Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, na revolving osnovi sa rokom povrata sredstava na JRR Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine od sedam godina, grejs periodom od dvije godine i kamatnom stopom do 2%.


II


Bitni elementi Projekta "Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta", su:
Svrha projekta: kreditni projekt ima za cilj da pruži financijsku podršku subjektima malog gospodarstva koja imaju dovoljne proizvodne kapacitete ili obezbjeduje nove kapacitete, a neophodna su mu dodatna ulaganja u stalna i obrtna sredstva koja će omogućiti pokretanje proizvodnje i pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, novo upošljavanje i povećanje izvoza. Kredit se daje na bazi komisione kreditne linije koja će se koristiti isključivo putem Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine.
Kriterij za izbor projekta su: kvaliteta ponuđenog projekta, vrsta proizvoda i usluga, orijentiranost ka izvozu, povećanje uposlenosti i nivo samofinanciranja,
Korisnici kreditnih sredstava: subjekti malog gospodarstva i obrtnici čije je sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, te imaju najmanje 3 uposlenika na neodređeno vrijeme.


III


Javni natječaj za dodjelu kredita iz točke I ove Odluke raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, a objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne za teritorij Federacije BiH.
Prijedlog za izbor korisnika kredita vršit će Komisija za izbor korisnika sredstava, koju imenuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta. Komisija za izbor korisnika sredstava utvrđuje prijedlog korisnika na osnovu kriterija iz točke II ove Odluke, Javnim pozivom za natječaj i Pravilnika o postupcima u provedbi programa razvoja malog gospodarstva, vodeći računa o ravnomjernom regionalnom razvoju. Konačnu odluku o dodjeli kreditnih sredstava donosi ministar. Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Ugovore o dodjeli poticajnih kredita sa korisnicima kredita zaključi vat će Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, koja će vršiti kontrolu namjenskog utroška kredita i osiguranje kreditnih sredstava.


IV


Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će podnositi izvješće o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine tromjesečno, sukladno Zakonu.


V


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 261/09
25. ožujka 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.