Na temelju čl. 30. i 36. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 96. sjednici održanoj 25. ožujka 2009. godine, donijela je


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA DIJELA
SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE
SREDSTAVA "TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2009. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I
OBRTA


I


Usvaja se Program utroška dijela sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.
Sredstva za realizaciju Programa iz stavka 1. ove točke, sa nazivima projekta iz točke II ove Odluke, u ukupnom iznosu od 4.100.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao grant sredstva.


II

Financijska sredstva iz stavka 2. tačke I ove Odluke u iznosu od 3.900.000,00 KM, raspodjeljuju se po slijedećim projektima:

1. Izgradnja poduzetničke infrastrukture 2.400.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Poticanje lokalne uprave za donošenjem prostornih planova i uvrštavanje poduzetničkih, specijaliziranih i industrijskih zona u isti; poticanje izgradnje: poduzetničkih zona, tehnoloških parkova, poslovnih centara, inkubatora, klastera; prostor F BiH učiniti konkurentnim za strana ulaganja (u poduzetništvo) u odnosu na zemlje okruženja i izrada projekta i druge dokumentacije za zonu i opremanje postojećih poduzetničkih zona, tehnoloških parkova i tehničko-inovativnih centara.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvaliteta ponuđenog projekta; iskazan poduzetnički interesi; osiguranje veće uposlenosti; namjena poduzetničke zone (proizvodno-preradivački gospodarski subjekti, tehnološko-razvojno-inovacioni centri, logističko-distributivni centri); poduzetnički potencijal; mogućnost eventualnog proširenja poduzetničke zone; stanje infrastrukture do zone; dinamika izgradnje infrastrukture unutar zona i načini i izvori financiranja.

Korisnici sredstava:

Općine; gradovi; poduzetnici-vlasnici subjekata malog gospodarstva i poduzetnička udruženja koja imaju odluke jedinica lokalne uprave o izgradnji poduzetničke infrastrukture.

2. Razvoj obrtničkih komora 150.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Razvoj i afirmacija obrta i obrtničkih komora; ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za izbor projekta:

Sadržaj ponuđenog programa rada obrtničke komore; organiziranost i djelokrug rada.

Korisnici sredstava:

Federalna obrtnička komora i županijske obrtničke komore.

3. Potpora udruženjima poduzetnika i obrtnika 100.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika i ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvaliteta ponuđenog projekta iz oblasti afirmacije poduzetništva i obrta; organiziranost i broj članova udruženja; djelokrug rada.

Korisnici sredstava:

Udruženja poduzetnika i obrtnika

4. Razvoj tradicionalnih i starih obrta 450.000,00 KM

Ciljevi projekta:

Očuvanje obrtničke tradicije i kulturnog i povijesnog naslijeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova: provedbe poslovnog plana, nabave alata i uvođenja novih tehnoloških postupaka, poboljšanja uvjeta rada u radionici, edukacije i stručnog osposobljavanja zaposlenih i izradu reklamnog materijala.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvalitet ponuđenog investicijskog projekta (poslovnog plana), vrsta djelatnosti (proizvodna ili uslužno - proizvodna), starost obrta, autohtoni proizvod tradicionalnog ili starog obrta, ostvarena priznanja na sajmovima i izložbama, doprinos očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Korisnici sredstava:

Obrtnici koji obavljaju obrtničku djelatnost u skladu sa Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata ("Službene novine Federacije BiH", broj 62/05) i posluju najmanje 12 mjeseci.

5. Stipendiranje učenika 50.000 KM

Ciljevi projekta:

Unapređenje stručnog obrazovanja stipendiranjem učenika koji se obrazuju za djelatnosti tradicionalnih i starih zanata i deficitarnih zanimanja, stimuliranje svršenih osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih zanata i deficitarnih zanimanja.
Kriteriji za izbor korisnika:

Uspjeh u osnovnoj školi, uspjeh u prethodnim godinama školovanja za učenike viših razreda, imovinsko stanje učenika, školovanje za poznatog poslodavca.

Korisnici sredstava:

Učenici (polaznici 1., 2. i 3. razreda) koji će se u školskoj godini 2009/10. školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje se obavljaju se pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, pružajući usluge odnosno stvarajući finalni proizvod tradicionalnog ili starog obrta: bačvar, kazandžija, četkar, dimnjačar, graditelj muzičkih instrumenata, kaligraf, knjigovezac, kovač, krznar, lončar, mlinar, pismoslikar, obućar (ručna izrada i popravak obuće), remenar, stolar - restauriranje i ručna izrada namještaja, staklar, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, izrada suvenira na tradicionalni način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), kamenoklesar, lijevanje -odljevi umjetničkih predmeta, puškar - izrada i popravak unikatnog oružja, restauriranje (zgrada, namještaja i dr.), izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar - filigranist, ručno kovanje -umjetnička bravarija, umjetnička keramika, izrada autohtonih suvenira koji održavaju tradiciju grada, proizvodnja i popravak nakita i druge djelatnosti slične navedenima.

6. Izgradnja inovativnog gospodarstva (inovacije, uvođenje ISO standarda, osiguranje CE znaka, transfer znanja i tehnologija) 150.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Izgradnja inovativnog gospodarstva; povećanje broja subjekata malog gospodarstva zasnovanih na znanju; dovođenje inovacije do proizvoda; uvođenje ISO standarda; postavljenje CE znaka za proizvode iz Federacije BiH; poticanje transfera znanja i tehnologija.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvalitet ponuđenog projekta; veličina ciljne skupine; povećanje uposlenosti; povećanje broja MSP - a; konkurentnost.

Korisnici sredstava:

Subjekti malog gospodarstva i obrtnici, škole, fakulteti, organizacije registrirane za uvođenje standarda, udruge poduzetnika, pravne osobe, fizičke osobe (samo za inovacije), državljani BiH čija je registracija odnosno prebivalište u Federaciji BiH.

7. Potpora novoosnovanim subjektima malog
gospodarstva i obrtnicima 500.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Subvencioniranje troškova registracije, subvencioniranje troškova doprinosa za novouposlene radnike u trajanju od jedne godine.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvalitet ponuđenog projekta; povećanje uposlenosti. Korisnici sredstava:
Subjekti malog gospodarstva i obrtnici registrirani poslije 01.01.2009. godine.


III


Iz sredstava iz točke I stavak 2. ove Odluke, za Interventna sredstva rezerve koja će se koristiti za projekte i programe u oblasti razvoja poduzetništva i obrta utvrđuje se iznos od 300.000,00 KM.
Interventna sredstva će se raspoređivati posebnim odlukama federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, za poticaj razvoja poduzetništva i obrta u skladu sa kriterijima iz ove Odluke.
Pravo apliciranja za sredstva iz prethodnog stavka ostvaruju svi subjekti malog gospodarstva i obrtnici iz točke II ove Odluke.


IV


Nerealizirana sredstva po pojedinim projektima u tijeku proračunske 2009. godine prebacuju se na interventna sredstva rezerve i troše se po proceduri trošenja interventnih sredstava.


V


Prilikom raspodjele sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta vodit će računa o ravnomjernom regionalnom razvoju.


VI


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno kriterijima utvrđenim ovom Odlukom, Javnim pozivom za natječaj i Pravilnikom o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva.


VII


Javni poziv za natječaj za dodjelu grant sredstva iz stavka 2. točke I ove Odluke, izuzev za projekte pod rednim brojem 2. -razvoj obrtničkih komora i pod rednim brojem 8. - interventna sredstva - rezervna sredstva, raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Javni poziv se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne za teritorij Federacije BiH.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava sukladno točki IV ove Odluke.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".
Za projekte pod rednim brojem 2 - razvoj obrtničkih komora, sredstva potpore će biti doznačena posebnom odlukom koju donosi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, nakon što prihvati ponuđeni program rada obrtničke komore.


VIII


Na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, radi financiranja kvalitetnih projekata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može izvršiti preusmjeravanje planiranih novčanih sredstava za pojedine projekte, na druge projekte iz točke II ove Odluke do 20% ukupnih novčanih sredstava iz stavka 2 članka I ove Odluke.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz točke II ove Odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.


IX


Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava od strane korisnika sredstava, vršit će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, sukladno odredbama Pravilnika o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva.


X


Izvješće o utrošenim sredstvima, Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sukladno Zakonu.


XI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 241/09
25. ožujka 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.