Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o Vladi Federacije BiH, ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a na osnovu usvojene Informacije o realizaciji dijela protokola o međusobnoj saradnji Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske o principima zajedničkog djelovanja sa prijedlogom rješenja o imenovanju komisije, Vlada Federacije BiH na 43. sjednici, održanoj 23. januara 2008. godine u Sarajevu, donosi


R J E Š E NJ E

O IMENOVANJU STRUČNOG TIJELA - KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE POSEBNE AKCIZE ZA AUTOPUTEVE
KOJA BI BILA PRIHOD FEDERALNE DIREKCIJE ZA
IZGRADNJU, UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE
AUTOCESTA


I


Imenuje se Stručno tijelo - Komisija za utvrđivanje posebne akcize za autoputeve koja bi bila prihod Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u sljedećem sastavu:

1. PAVO BOBAN, pomoćnik ministra za cestovnu infrastrukturu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija
2. ESAD OSMANBEGOVIĆ, dipl. pravnik - sekretar Federalnog ministarstva prometa i komunikcija
3. HAJRUDIN HADŽIMEHANOVIĆ, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva finansija - financija.


II


Zadatak Stručnog tijela - Komisije iz tačke I ovog Rješenja da realizuje dogovor iz Protokola dvije vlade i utvrdi neophodne procedure i redosljede poteza za uvođenje akcize za autoputeve koja bi pratila kretanje cijena goriva na tržištu, s tim da se tako ostvareni prihod ne tretira kao indirektni porez, već da se sredstva uplaćuju na poseban račun, kako bi se obezbijedio poseban način distribucije tih sredstava. Također je potrebno izvršiti usklađivanje iznosa naknade za korišćenje puteva.
Zadatak Stručnog tijela - Komisije je da predložena rješenja budu koordinirana i usklađena te jednovremena sa pravnim i finansijskim sistemom obadva entiteta, Brčko Distrikta i usaglašena i usklađena sa nadležnostima organa i institucija Bosne i Hercegovine iz ove oblasti, Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH i Uprave za indirektno oporezivanje.


III


Za svoj rad će biti nagrađena u skladu sa posebnim rješenjem o isplati naknade iz sredstava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja, i bit će objavljeno u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 51/08
23. januara/siječnja 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.