Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 4. alineja 7. i 10. Zakona o kontroli cijena ("Službene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 74. sjednici održanoj 23. oktobra 2008. godine, donosi


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU POSTOJANJA USLOVA ZA
PROPISIVANJE MJERA NEPOSREDNE KONTROLE
CIJENA OD STRANE NADLEŽNIH ORGANA KANTONA, UTVRĐIVANJEM MARŽI ZA SVE VRSTE BRAŠNA, HLJEBA OD BRAŠNA ŽITARICA I MLIJEKA


I


Ovom Odlukom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i bliže određivanje uslova za propisivanje tih mjera od strane nadležnih organa kantona za sljedeće proizvode:
- tarifna oznaka 1101 - sve vrste brašna od merkantilne pšenice namijenjene za ljudsku ishranu bez obzira na pakovanje; tarifna oznaka 1905 - sve vrste hljeba od brašna žitarica od 250 grama pa naviše (osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda); tarifna oznaka 0401 -mlijeka (pasterizovanog, homogeniziranog i sterilne mliječne masti 1,5%, 2,5%, 2,8% i 3,2%).


II


U skladu sa odredbom člana 4. alineja 7. Zakona o kontroli cijena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preporučuje kantonalnim organima da kao mjeru neposredne kontrole cijena propišu utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za proizvode iz tačke I ove Odluke.


III


Vlada preporučuje svim nadležnim kantonalnim organima da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donesu odgovarajuće odluke o visini marži u trgovini kod formiranja cijena proizvoda iz tačke I, tako da veleprodajna i maloprodajna marža može iznositi najviše 8% na nabavnu cijenu.
U cilju provođenja ove mjere kantonalni organi su dužni preduzeti sve aktivnosti predviđene zakonom.


IV


Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje primjena Odluke o utvrđivanju postojanja uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena od strane nadležnih organa kantona, utvrđivanjem marži za sve vrste brašna, hljeba od brašna žitarica, mlijeka i jestivog ulja ("Službene novine Federacije BiH", broj 72/05).


V


O mjerama neposredne kontrole cijena, propisanih ovom Odlukom, Vlada će obavijestiti Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.


VI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 888/08
23. oktobra 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.