Na osnovu Člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/92, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 74. sjednici; održanoj 23. oktobra 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O MODELU ZA UVEZIVANJE PENZIJSKOG STAŽA


I


Prihvata se Izvještaj o radu sa predloženim zaključcima Tima za utvrđivanje modela za uvezivanje penzijskog staža broj 03/04-34-1163/2008 od 13.10.2008. godine.


II


Vlada Federacije BiH očekuje da nadležni organi kantona, u skladu sa modelom prihvaćenim za firme prema kojima ovlaštenja po osnovu državnog kapitala vrše organi Federacije BiH, iznađu rješenja za uvezivanje penzijskog staža u firmama prema kojima ovlaštenja po osnovu državnog kapitala vrše organi kantona.


III


Zaključci V broj 890/08 su sastavni dio ove Odluke.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 896/08
23. oktobra/listopada 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.

Na osnovu člana 19. stav 4. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 74. sjednici, održanoj 23. oktobra 2008. godine, donijela je


Z A K LJ U Č K E


1. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvata Izvještaj o radu Tima za utvrđivanje modela za uvezivanje penzijskog staža.
2. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva da Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, zavodi zdravstvenog osiguranja i nadležni organi firmi iz ovog izvještaja što prije okončaju aktivnosti i zaključe međusobne sporazume u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, za period do 31.12.2005. godine, odnosno u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, za period od 1.1.2006. godine, a najkasnije u roku od 30 dana od donošenja ovih zaključaka. Zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo fmansija da prate ove aktivnosti, te da u slučaju proceduralnih problema u provođenju Zakona predlože Vladi Federacije BiH mjere za otklanjanje uočenih zapreka.
Vlada Federacije BiH će hitno razmotriti i odlučiti o predloženim mjerama za nesmetano okončanje aktivnosti u Federalnom zavodu PIO/MIO.
3. Firme koje zaključe sporazum sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje, treba da nastave redovno plaćanje doprinosa.
4. Firme koje ne mogu da zaključe sporazum iz tačke 2. ovih zaključaka sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje, obavezne su da o tome obavijeste Vladu Federacije BiH, putem resornog ministarstva. Resorno ministarstvo će razmotriti svaki slučaj posebno i u roku od 60 dana predložiti Vladi Federacije BiH odgovarajuća rješenja za uvezivanje penzijskog staža po minimalnim osnovicama i predložiti moguća rješenja za sanaciju firme (restrukturiranje, stečaj ili likvidacija).
5. Za firme koje u roku od 30 dana ne zaključe sporazum Federalni zavod PIO/MIO kao povjerilac, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, treba pokrenuti stečajni postupak ili postupak likvidacije, a najkasnije u roku od 60 dana.
6. Za firme koje zaključe sporazum sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali zapadnu u teškoće u izvršavanju obaveza po osnovu sporazuma ili po osnovu redovnih uplata doprinosa, resorno ministarstvo će sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje, razmotriti taj problem i u roku od 60 dana predložiti Vladi Federacije BiH rješenjem za sanaciju te firme ili pokrenuti zakonski postupak prema toj firmi (restrukturiranje, stečaj ili likvidacija).
7. Za sredstva koja eventualno Vlada FBiH bude platila za doprinose, Federalno pravobranilaštvo će u stečajnom postupku tražiti da se iz stečajne mase obezbijedi povrat uloženih sredstava.
Zadužuju se resorna ministarstva da prate rad firmi iz svoje nadležnosti i preduzimaju mjere za njihovu sanaciju.
Vlada Federacije BiH poziva kantonalne vlade da model prihvaćen od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posluži kao model i za uvezivanje penzijskog staža u firmama nad kojima ovlaštenja po osnovu državnog kapitala imaju kantonalni organi.
. Zadužuju se resorna ministarstva, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Poreska uprava Federacije BiH i Tim za utvrđivanje modela za uvezivanje penzijskog staža da prate aktivnosti u kantonima i pružaju stručnu i drugu pomoć u razrješavanju ovih pitanja, te informiraju Vladu Federacije BiH o sprovođenju ovih zaključaka.


V broj 890/08
3. oktobra/listopada 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.