Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 19. stavak 7. točka a) Zakona o šumama ("Službene novine Federacije BiH", broj 20/02, 29/03 i 37/04), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 70. sjednici održanoj 24. rujna 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O IZDVAJANJU ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA IZ
ŠUMSKO-GOSPODARSKOG PODRUČJA "FOJNIČKO"
NA PODRUČJU SREDNJOBOSANSKOG KANTONA,
GLEDE PREVOĐENJA ISTOG U GRAĐEVINSKO,
ODNOSNO PROVOĐENJA REGULACIONOG PLANA
SRC "PRIDOLCI" U OPĆINI FOJNICA


I


Ovom Odlukom se izdvaja šumsko zemljište iz šumskogospodarskog područja "Fojničko", gospodarska jedinica "Busovača", dio odjela 128, na području Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, općina Fojnica, parcele šumskog zemljišta u ukupnoj površini od 3,67 ha glede provođenja regulacionog plana SRC "Pridolci" u općini Fojnica i ista se prevodi u građevinsko zemljište, što obuhvata dijelove k.č. 3065/1 KO Pridola.


II


Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK/KSB - Kantonalna uprava za šumarstvo, ŠGD "Srednjobosanske šume" d.o.o. Donji Vakuf i Općina Fojnica, sukladno Sporazumu o naknadi radi smanjenja šumskog fonda i ograničenja korišćenja šume na području Pridolaca broj 01-14-236/08 od 04.04.2008. godine (02-26-312/08 od 12.03.2008. god. - opć. Fojnica i 01-1704/08 od 02.04.2008. god. -ŠPD Srednjobosanske šume) koji su 02.04.2008. godine zaključili pomenuti subjekti i isti se nalazi u prilogu ove Odluke i čini njen sastavni dio, a što je sukladno odredbama članka 19. st. 8. i 9. Zakona o šumama.


III


Nakon što Općina Fojnica ispuni obveze iz Sporazuma o naknadi, predmetno zemljište prestaje biti šumsko, odnosno postaje građevinsko.
Šumsko zemljište koje će se prevoditi u građevinsko neophodno je obilježiti na terenu, a nakon što se uplate sredstava iz točke III (tri) Sporazuma o naknadi, predmetno zemljište će se moći koristiti sukladno propisima koji važe za neizgrađeno građevinsko zemljište.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 868/08
24. rujna 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.

Na osnovu člana 19. stav 9. Zakona o šumama ("Službene novine Federacije BiH", broj 20/02), Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK/KSB, zastupano po ministru Seminu Ždraloviću, ŠPD "Srednjobosanske šume" doo iz Donjeg Vakufa, zastupano po direktoru Mladinku Perkoviću, s jedne strane i općine Fojnica zastupana po općinskom načelniku Salkanu, Merdžaniću s druge strane, zaključili su 2. aprila 2008. godine slijedeći


S P O R A Z U M

O NAKNADI RADI SMANJENJA ŠUMSKOG FONDA I
OGRANIČENJA KORIŠTENJA ŠUME NA PODRUČJU
PRIDOLACA


I


Sporazumne strane ovim sporazumom utvrđuju visinu naknade radi smanjenja šumskog fonda i ograničenja korištenja šuma koju je općina Fojnica dužna uplatiti u Budžet Srednjobosanskog kantona a zbog izdvajanja dijela šume i šumskog zemljišta iz šumskogospodarskog područja "Fojničko"na lokalitetu Pridolaca na području općine Fojnica, način i rokove uplate ove naknade kao i način korištenja sredstava dobivenih na ime ove naknade.


II


Sporazumne strane saglasne su da površina šume i šumskog zemljišta koje se izdvaja iz šumskogospodarskog područja "Fojničko" iznosi
3,67 ha.


III


Na ime naknade radi smanjenja šumskog fonda i ograničenja korištenja šume, Općina Fojnica obavezna je uplatiti u Budžet Srednjobosanskog kantona iznos od 25.480,12 KM (dvadesetpethiljadačetrstoosamdeset konv. maraka).


IV


Općina Fojnica dužna je naknadu iz tačke III ovog sporazuma uplatiti do 31.12.2008.godine.


V


Sredstva dobivena na ime naknade radi smanjenja šumskog fonda i ograničenja korištenja šume mogu se koristiti isključivo za kupovinu i podizanje novih šuma u granicama istog šumskogospodarskog područja.


VI


Sve sporove koji mogu nastati u realizaciji ovog Sporazuma, sporazumne strane rješavat će sporazumno.
U slučaju da se o eventualnom sporu ne postigne sporazum, isti će se rješavati pred sudom u Travniku.


VII


Sastavni dio ovog Sporazuma čini "Elaborat o izdvajanju dijela šuma i šumskog zemljišta radi provođenja prostornog plana Srednjobosanskog kantona i regulacionog plana SRC Pridolci" sa svim svojim prilozima.


VIII


Ovaj Sporazum sačinjen je u 6 (šest) istovjetnih primjeraka od kojih sve strane potpisnice dobijaju po 2 (dva) primjerka.


IX


Ova Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja.


Broj 01-14-236/08
Ministarstvo šumarstva,
poljoprivrede i vodoprivrede
SBK/KSB
Ministar
Semin Ždralović, v.r.

Broj 01-1704/08
2. travnja 2008. godine
Šumskoprivredno društvo
''Srednjobosanske šume'' d.o.o.
Direktor
Mladenko Perković, v.r.
Općina Fojnica
Općinski načelnik
Salkan Merdžanić, v.r.