Na osnovu čl. 33. i 43. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07 i 27/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 73. sjednici održanoj 15. oktobra 2008. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA I
KRITERIJIMA ZA RASPODJELU SREDSTAVA
"KAPITALNI GRANT KANTONIMA - PODRŠKA
VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
REKONSTRUKCIJI REGIONALNIH I LOKALNIH
CESTA U FBiH" UTVRĐENIH BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2008.
GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA
I KOMUNIKACIJA


I


Usvaja se Program utroška sredstava i kriteriji raspodjele sredstava "Kapitalni grant kantonima - Podrška Vlade Federacije Bosne i Hercegovine rekonstrukciji regionalnih i lokalnih cesta u FBiH" utvrđenih u razdjelu 18. glava 1801, pozicija 615100 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu l Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07) u iznosu od 8.700.000,00 KM.


II


Raspodjela sredstava iz tačke I ove Odluke vršit će se u skladu sa slijedećim kriterijima:
- broj stanovnika po kantonima,
- dužina regionalnih cesta u kilometrima.


III


Pregled raspodjele sredstava po kantonima na osnovu kriterija iz tačke II ove Odluke i lista projekata po kantonima dati su u prilozima 1.12. ove Odluke i čini njen integralni dio.


IV


Prenos novčanih sredstava po projektima iz tačke III prilog 2 ove Odluke vršit će se na osnovu zahtjeva krajnjeg korisnika sredstava i/ili implementatora i ugovora o prenosu sredstava sačinjenog između krajnjeg korisnika sredstava i/ili implementatora i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
Odluku o raspodjeli interventnih sredstava dodijeljenih Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u skladu sa tačkom III prilog 1. ove Odluke donosi federalni ministar prometa i komunikacija.


V


Krajnji korisnici sredstava i/ili implementatori odgovorni su za zakonitost, nesmetanu implementaciju projekta i namjenski utrošak sredstava.


VI


Krajnji korisnici i/ili implementatori sredstava dužni su dostaviti izvještaj Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija sa kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava u roku od 15 dana od dana završetka projekta.
Ukoliko u 2008. godini odobrena sredstva ne budu utrošena u cijelosti, korisnik sredstava-implementator dužan je dostaviti izvještaj o utrošku dijela sredstava u 2008. do 15.01. naredne godine.


VII


Federalno ministarstvo prometa i komunikacija prati korištenje odobrenih sredstava po projektima i ugovorima o prenosu sredstava na osnovu dostavljenih izvještaja od strane krajnjih korisnika i/ili implementatora sredstava, a po potrebi i neposredno kod korisnika sredstava.


VIII


Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavljat će izvještaj o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija - financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.


IX


Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo finansija/financija, svako u okviru svoje nadležnosti.


XI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 862/08
15. oktobra/listopada 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s. r.