Na osnovu člana 40. stav 4. Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 86/07) i člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na 73. sjednici održanoj u Mostaru 15. oktobra 2008. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA ZAKLJUČIVANJE
SUPSIDIJARNOG UGOVORA O ZAJMU IZMEĐU
BOSNE I HERCEGOVINE I FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA KREDIT EVROPSKE BANKE ZA
OBNOVU I RAZVOJ ZA PROJEKT KORIDOR Vc


I


Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt Koridor Vc (u daljnjem tekstu: EBRD) u iznosu od 180.000.000 EUR.


II


Za potpisivanje Supsidijarnog ugovora o zajmu iz tačke I ove Odluke ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija.


III


Sredstva zajma će se koristiti za finansiranje izgradnje prioritetnih dionica na Koridoru Vc i konsultantskih usluga za podršku implementaciji Projekta Koridor Vc.


IV


Sredstva zajma iz tačke I ove Odluke koristit će se pod slijedećim uslovima:

- rok otplate 15,5 godina
- grace period 4,5 godina
- kamatna stopa EURIBOR+1%
- dospijeća polugodišnja, u jednakim anuitetima
- jednokratna provizija 1 % na iznos glavnice zajma
- provizija na neiskorištena sredstva zajma 0,50% godišnje na odobreni, a nepovučeni iznos zajma.


V


Finansijska sredstva za otplatu zajma osigurat će se u budžetu Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta (u daljnjem tekstu: Direkcija), odnosno javnog preduzeća u koje se Direkcija bude transformisala.


VI


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, svako u okviru svoje nadležnosti.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 845/08
15. oktobra 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.