Na temelju članka 14. stavak 3. Zakona o pravima i dužnostima republičkih organa u korištenju sredstava u društvenoj svojini ("Službeni list SRBiH", br. 33/81 i 29/90) koji se suglasno članku IX.5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine primjenjuje kao federalni propis, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 68. sjednici, održanoj 3. rujna 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O DAVANJU NA KORIŠTENJE RAČUNARSKE
OPREME ZAVODIMA ZDRAVSTVENOG
OSIGURANJA U FEDERACIJI BOSNE I
HERCEGOVINE


I


Računarska oprema nabavljena kroz Projekt "Tehničke pomoći socijalnom osiguranju" SITAP daje se na korištenje, bez nadoknade, Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i zavodima zdravstvenog osiguranja kantona.
Lista opreme iz stavka 1. ove točke sastavni je dio ove Odluke,


II


O predaji računarske opreme iz točke I ove Odluke Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i zavodima zdravstvenog osiguranja kantona, Federalno ministarstvo zdravstva će sačiniti izvješće i isto dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.


III


Zavodi zdravstvenog osiguranja iz točke I ove Odluke će dodijeljenu računarsku opremu staviti u funkciju i koristiti za razmjenu podataka između institucija zdravstvenog i socijalnog osiguranja u Bosni i Hercegovini, kao i za obračun plaćanja zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti baziran na kapitaciji, a u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti baziran na dijagnostičko-terapijskim grupama (DRG sistem).
Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine obavljat će kontrolu namjenskog korištenja opreme u zavodima zdravstvenog osiguranja kantona i o tome jednom godišnje izvješćivati Federalno ministarstvo zdravstva.


IV


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i zavodi zdravstvenog osiguranja iz točke I ove Odluke, svatko u okviru svojih ovlasti.


V


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 785/08
3. rujna 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.