Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 11. i 11a. stav 4. Zakona o privatizaciji preduzeća ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/97, 8/99, 32/00, 45/00, 54/00, 27/02, 61/01, 33/02, 28/04, 44/04 i 42/06), a u vezi sa članom 8. Uredbe o postupku pripreme i podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline u svrhu privatizacije ("Službene novine Federacije BiH", broj 73/06), na prijedlog Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 45. sjednici, održanoj 6. februara 2008. godine, donosi

O D L U K U

O ODREĐIVANJU METODA PRIVATIZACIJE
DRŽAVNOG KAPITALA U PREDUZEĆU "HEPOK" DD
MOSTAR I DAVANJU SAGLASNOSTI NA PRIJEDLOG
PLANA PODJELE PREDUZEĆA "HEPOK" DD
MOSTAR NA TEHNOEKONOMSKE CJELINE


I


Državni kapital koji čini 67% od ukupnog kapitala u preduzeću "HEPOK" d.d. Mostar (u daljnjem tekstu: "HEPOK") privatizirat će se u cijelosti metodom javnog prikupljanja ponuda (tender) u velikoj privatizaciji.
Ukoliko se privatizacija preduzeća "HEPOK" ne izvrši na način određen u stavu 1. ove tačke, privatizacija ovog preduzeća vršit će se privatizacijom dijelova preduzeća nastalih podjelom preduzeća na samostalne tehnoekonomske cjeline.


II


U vezi sa tačkom I stav 2. ove Odluke daje se saglasnost na Prijedlog plana podjele preduzeća "HEPOK" d.d. Mostar na tehnoekonomske cjeline (u daljnjem tekstu: Prijedlog plana podjele), kojeg je utvrdio Nadzorni odbor tog preduzeća Odlukom o utvrđivanju Prijedloga plana podjele ,,HEPOK"~a na tehnoekonomske cjeline, broj: 11-91/07 od 19.07.2007. godine.


III


U skladu sa Prijedlogom plana podjele "HEPOK" se dijeli na tri tehnoekonomske cjeline:
1. Pogon za preradu voća
2. Vinarija
3. Destilerija
Tehnoekonomske cjeline iz stava 1. ove tačke privatizirat će se javnim prikupljanjem ponuda (tender) u velikoj privatizaciji.


IV


Imovinu ,,HEPOK"-a, koja nije u sastavu niti jedne od tehnoekonomskih cjelina iz tačke III ove Odluke, čine:
1. Objekat "Carski vinogradi"
2. Objekat "Jelačića podrum"
3. Objekat na "Autobuskoj stanici"
4. Oprema u "Novoj destileriji"
5. Pumpa i vodonatapni sistem 50%
6. Zgrada poljoprivredne apoteke u Vrapčićima
7. Skladište-sortirnica u Vrapčičima
8. Dionice u "Sarajevo-osiguranju" d.d. Sarajevo
9. Cisterne u Vinariji


V


Imovina ,,HEPOK"-a iz tačke IV ove Odluke privatizirat će se u postupku male privatizacije, ukoliko se privatizacija preduzeća "HEPOK" ne izvrši na način određen u tački I stav 1. ove Odluke.


VI


Finansijska sredstva potrebna za izradu programa privatizacije, početnog bilansa stanja i informacionog memoranduma preduzeća kao cjeline, odnosno programa privatizacije, početnih bilansa stanja i inforrnacionih memoranduma tehnoekonomskih cjelina iz tačke III ove Odluke, osigurat će Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, svako u okviru svoje nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 94/08
6. februara/veljače 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.