Temeljem clanka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici, održanoj 23. siječnja 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI NA PROGRAM
REREGISTRACUE NEUPOSLENIH OSOBA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I


Daje se suglasnost na Program o reregistraciji neuposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.


II


Program iz točke I čini sastavni dio ove Odluke.


III


Za provedbu ove Odluke zaduzuje se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike o demu će informirati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.


V broj 85/08
23. siječnja 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedzad Brankovic, v.r.

Sukladno Zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sa 37. sjednice odrzane 13. prosinca 2007. godine, sačinjen je Program reregistracije neuposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

I UVOD

Sukladno ustavnom ustrojstvu, Federacija Bosne i Hercegovine ima značajnu ulogu i obveze glede postizanja gospodarskog razvitka i upošljavanja u konkurentnom trzišnom gospodarstvu.
Iako je Federacija Bosne i Hercegovine sukladno podijeljenoj nadležnosti, odgovorna za kreiranje i vodenje politike, a kantonalna razina je odgovorna za realiziranje iste, vertikalne veze unutar Federacije Bosne i Hercegovine su prilično slabe, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog zavoda za upošljavanje ima samo indirektan utjecaj na kantone.
To se posebno ogleda u nesrazmjeri između formalno registrirane neuposlenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine čija stopa iznosi oko 47% i anketne neuposlenosti po ILO standardima koja se krece izmedu 16 i 20%. U slučaju Federacije Bosne i Hercegovine ta razlika iznosi cca 180.000 neuposlenih osoba koje nisu u aktivnoj potrazi za poslom.
U Federaciji Bosne i Hercegovine doneseni su zakonski i podzakonski propisi kojima je, sukladno europskim standardima, reguliran sektor uposljavanja i to:
- Zakon o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 55/00, 41/01 i 22/05) i
- Pravilnik o evidencijama u oblasti upošljavanja ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 24/06).
Međutim, kantonalne sluzbe za upošljavanje navedene propise provode selektivno, posebito u dijelu koji se odnosi na procedure za registraciju i na praćenje statusa uposlenosti registriranih neuposlenih osoba. Potpunom primjenom donesenih propisa u oblasti upošljavanja smanjio bi se broj registriranih neuposlenih osoba koje aktivno traže posao, a time bi se smanjilo i opterećenje sluzbi za upošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, te oslobodili značajni resursi za rad sa stvarno neuposlenim osobama koje aktivno traže posao.
S obzirom na navedeno, namece se potreba da se programski pristupi hitnoj primjeni citiranih propisa u cijelosti što treba da rezultira uspostavom propisanih procedura za registraciju i praćenje statusa uposlenosti registriranih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

II CILJEVI PROGRAMA

Ciljevi Programa su:
1. Dosljedna primjena Zakona o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba i Pravilnika o evidencijama u oblasti upošljavanja;
2. Uspostavljanje i vodenje evidencija u uposljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba, sukladno Pravilniku o evidencijama u oblasti upošljavanja;
3. Uspostava propisanih procedura za registraciju neuposlenih osoba sukladno Zakonu o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba, i Pravilnikom o evidencijama u oblasti upošljavanja;
4. Uspostava i primjena procedura za pracenje statusa uposlenosti registriranih neuposlenih osoba.

III REALIZIRANJE PROGRAMA

1. Provesti inspekcijski nadzor nad izvršenjem Zakona o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba, Pravilnika o evidencijama u oblasti upošljavanja i medunarodnih sporazuma u oblasti rada i upošljavanja u svim kantonalnim sluzbama za upošljavanje.
Nositelji aktivnosti:
- Federalna uprava za inspekcijske poslove
Rok: 15.03.2008.godine
2. Izvršiti reregistraciju neuposlenih osoba u Federacije Bosne i Hercegovine sukladno procedurama propisanim Zakonom o ppsredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba i Pravilnikom o evidencijama u oblasti upošljavanja.
Nositelji aktivnosti:
- Kantonalne sluzbe za upošljavanje i Federalni zavod za upošljavanje
Rok: 31.12.2008. godine
Kantonalne sluzbe, uz koordiniranje Federalnog zavoda za upošljavanje, trebaju izvrslti reregistraciju svih neuposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine sukladno kriterijima i procedurama Zakona o posredovanju u upošljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba i Pravilnika o evidencijama u oblasti upošljavanja čime bi se izvršilo evidentiranje stvarno neuposlenih osoba sukladno ILO standardima, za razliku od postojećih evidencija koje su naslijedene, kao i procedure registriranja iz razdoblja prije donošenja citiranih propisa.
3. Uspostaviti slijedede evidencije sukladno Pravilniku o evidencijama u oblasti upošljavanja i to:
- o neuposlenim osobama,
- o osobama koje traze posao, a nemaju status neuposlene osobe,
- o korisnicima prava po osnovu neuposlenosti.
Nositelji aktivnosti:
- Kantonalne sluzbe za upošljavanje
Rok: 31.12.2008. godine
4. Uspostaviti procedure za praćenje statusa registriranih neuposlenih osoba.
Nositelji aktivnosti:
- Federalni zavod za upošljavanje, Kantonalne sluzbe za upošljavanje i PIU SESER
Rok: 01.06.2008. godine
5. Angazirati volontere u službama za upošljavanje (oko 50) koji bi bili osposobljeni od strane konzultanata za rad prema međunarodnim standardima i koji bi znanje dalje prenosili ostalim sluzbenicima sluzbi. Nositelji aktivnosti:
- Federalni zavod za upošljavanje,Ssluzbe za upošljavanje i PIU SESER
Rok: 31.12.2008. godine
6. Provesti javnu kampanju o predstojećoj reregistraciji neuposlenih osoba sukladno Zakonu o posredovanju u uposljavanju i socijalnoj sigurnosti neuposlenih osoba i Pravilnikom o evidencijama u oblasti upošljavanja. Nositelji aktivnosti:
- Federalni zavod za upošljavanje, Službe za upošljavanje i PIU SESER Rok: 30 dana od dana usvajanja Programa

IV IZVJESTAVANJE

Kantonalne službe za upošljavanje ce mjesečno izvještavati Federalni zavod za upošljavanje o realiziranju ovog Programa, a Federalni zavod za upošljavanje će putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike tromjesečno podnositi izvješće Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o realiziranju ovog Programa.
Nositelji aktivnosti:
- Kantonalne sluzbe za upošljavanje, Federalni zavod za upošljavanje, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
Rok: kontinuirano