Na osnovu Clana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici, održanoj 23. januara 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI NA PROGRAM
REREGISTRACUE NEZAPOSLENIH OSOBA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I


Daje se saglasnost na Program o reregistraciji nezaposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.


II


Program iz tačke I Cini sastavni dio ove Odluke.


III


Za provedbu ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike o Čemu će informisati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 85/08
23. januara 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.

 

 


U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sa 37. sjednice održane 13. decembra 2007. godine, sačinjen je Program reregistracije nezaposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

I UVOD

U skladu sa ustavnim uredenjem, Federacija Bosne i Hercegovine ima značajnu ulogu i obaveze u pogledu postizanja privrednog razvoja i zapošljavanja u konkurentnoj tržišnoj privredi.
Iako je Federacija Bosne i Hercegovine u skladu sa podijeljenom nadležnosti, odgovorna za kreiranje i vodenje politike, a kantonalni nivo je odgovoran za realizaciju iste, vertikalne veze unutar Federacije Bosne i Hercegovine su prilično slabe, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog zavoda za zapošljavanje ima samo indirektan utjecaj na kantone.
To se posebno ogleda u nesrazmjeri izmedu formalno registrirane nezaposlenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine čija stopa iznosi oko 47% i anketne nezaposlenosti po ILO standardima koja se kreće izmedu 16 i 20%. U slučaju Federacije Bosne i Hercegovine ta razlika iznosi cca 180.000 nezaposlenih osoba koje nisu u aktivnoj potrazi za poslom.
U Federaciji Bosne i Hercegovine doneseni su zakonski i podzakonski propisi kojima je, u skladu sa evropskim standardima, regulisan sektor zapošljavanja i to:
- Zakon o posredovanju u zaposljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 55/00, 41/01 i 22/05) i
- Pravilnik o evidencijama u oblasti zapošljavanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 24/06).
Medutim, kantonalne sluibe za zapošljavanje navedene propise provode selektivno, posebno u dijelu koji se odnosi na procedure za registraciju i na praćenje statusa zaposlenosti registrovanih nezaposlenih osoba. Potpunom primjenom donesenih propisa u oblasti zaposljavanja smanjio bi se broj registrovanih nezaposlenih osoba koje aktivno traže posao, a time bi se smanjilo i opterećenje službi za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, te oslobodili značajni resursi za rad sa stvarno nezaposlenim osobama koje aktivno traže posao.
S obzirom na navedeno, nameće se potreba da se programski pristupi hitnoj primjeni citiranih propisa u cijelosti što treba da rezultira uspostavom propisanih procedura za registraciju i praćenje statusa zaposlenosti registriranih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

II CILJEVI PROGRAMA

Ciljevi Programa su:
1. Dosljedna primjena Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja;
2. Uspostavljanje i vodenje evidencija u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, u skladu sa Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja;
3. Uspostavljanje propisanih procedura za registraciju nezaposlenih osoba u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, i Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja;
4. Uspostavljanje i primjenjivanje procedura za pradenje statusa zaposlenosti registriranih nezaposlenih osoba.

III REALIZACIJA PROGRAMA

1. Provesti inspekcijski nadzor nad izvršenjem Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja i medunarodnih sporazuma u oblasti rada i zapošljavanja u svim kantonalnim službama za zapošljavanje.
Nosilac aktivnosti:
- Federalna uprava za inspekcijske poslove
Rok: 15.03.2008.godine
2. Izvršiti reregistraciju nezaposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa procedurama propisanim Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja.
Nosilac aktivnosti:
- Kantonalne sluzbe za zapošljavanje i Federalni zavod za zapošljavanje
Rok: 31.12.2008. godine
Kantonalne službe uz koordiniranje Federalnog zavoda za zapošljavanje trebaju izvršiti reregistraciju svih nezaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa kriterijima i procedurama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja čilme bi se izvršilo evidentiranje stvarno nezaposlenih osoba u skladu sa ILO standardima, za razliku od postojećih evidencija koje su naslijedene, kao i procedure registriranja iz perioda prije donošenja citiranih propisa.
3. Uspostaviti slijedede evidencije u skladu sa Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja i to:
- o nezaposlenim osobama,
- o osobama koje traže posao, a nemaju status nezaposlene osobe,
- o korisnicima prava po osnovu nezaposlenosti.
Nosilac aktivnosti:
- Kantonalne službe za zapošljavanje
Rok: 31.12.2008. godine
4. Uspostaviti procedure za praćenje statusa, registrovanih nezaposlenih osoba.
Nosilac aktivnosti:
- Federalni zavod za zapošljavanje, kantonalne sluzbe za
zapošljavanje i PIU SESER
Rok: 01.06.2008. godine
5. Angažovati volontere u službama za zapošljavanje (oko 50) koji bi bill osposobljeni od strane konsultanata za rad prema medunarodnim standardima i koji bi znanje dalje prenosili ostalim sluibenicima službi. Nosioci aktivnosti:
- Federalni zavod za zapošljavanje, sluzbe za zapošljavanje i PIU SESER
Rok: 31.12.2008. godine
6. Provesti javnu kampanju o predstojećoj reregistraciji nezaposlenih osoba u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja. Nosioci aktivnosti:
- Federalni zavod za zapošljavanje, službe za zapošljavanje I PIU SELSER
Rok: 30 dana od dana usvajanja Programa

IV IZVJESTAVANJE

Kantonalne sluibe za zapošljavanje će mjesečno izvjestavati Federalni zavod za zapošljavanje o realizaciji ovog Programa, a Federalni zavod za zapošljavanje će putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike tromjesečno podnositi izvještaj Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o realizaciji ovog Programa.

Nosioci aktivnosti:

- Kantonalne sluzbe za zapošljavanje, Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
Rok: kontinuirano