Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 37a Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07 i 27/08),Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 65. sjednici, održanoj 6. augusta 2008. godine, donosi


O D L U K U

O ODOBRAVANJU UTROŠKA SREDSTAVA
" TRANSFER ZA KANTONALNE SLUŽBE ZA
ZAPOŠLJAVANJE ZA ISPLATU NAKNADA
DEMOBILIZIRANIM BRANIOCIMA", UTVRĐENIH
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2008. GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU
ZA PITANJA BORACA I INVALIDA
ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG
RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA


I


Odobrava se utrošak sredstava "Transfera za kantonalne službe za zapošljavanje za isplatu naknada demobiliziranim braniocima" utvrđenih u razdjelu 32 glava 3201 izmjene Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 27/08), ekonomski kod 8222600 u iznosu od 76.000.000,00 KM.


II


Sredstva iz tačke I ove Odluke koristit će se za sufinansiranje razlike potrebnih sredstava radi isplata novčanih naknada nezaposlenim demobiliziranim braniocima koji su ostvarili pravo na naknade.


III


Na osnovu ove Odluke Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje saglasnost Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, da može doznačavati mjesečna sredstva iz tačke I ove Odluke na račune Kantonalnih službi za zapopšljavanje kao razliku ukupno potrebnih sredstava i sredstava kantonalnih službi koje osiguravaju 50% od svojih ukupno ostvarenih prihoda od doprinosa za nezaposlene.


IV


Kantonalne službe za upošljavanje dužne su dostavljati mjesečne izvještaje o izvršenim isplatama naknada za demobilizirane branioce, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.


V


Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata će o utrošenim sredstvima iz tačke I ove Odluke, tromjesečno izvještavati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.


VI


Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata /Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata i Federalno ministarstvo finansija/financija, svako u okviru svoje nadležnosti.


VII


Ova Odluka će se primjenjivati zajedno sa uputstvom o regulisanju uslova, načina i postupaka za realizaciju sredstava demobilisanim borcima za vrijeme nezaposlenosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 709/08
6. augusta/kolovoza 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.