Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 5 Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 64. sjednici, održanoj 29. jula 2008. godine, donijela


O D L U K U

O ODOBRAVANJU UTROŠKA SREDSTAVA
KAPITALNOG GRANTA "TRANSFER ZA PODRŠKU
IZGRADNJE ZAPOČETIH A NEIZGRAĐENIH
OBJEKATA BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH
PORODICA" UTVRĐENOG BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2008. GODINU,
FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BORACA I INVALIDA
ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG
RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA


I


Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, odobrava se upotreba sredstava "Transfera za podršku izgradnje započetih a neizgrađenih objekata branilaca i članova njihovih porodica" utvrđenih u razdjelu 32. ekonomski kod 615100 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 97/07 i 27/08)".


II


Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu, sredstva iz tačke I ove Odluke su utvrđena u iznosu od 1.800.000,00 KM, a odobravat će se samo za sufinansiranje kolektivne stambene izgradnje boračkih populacija.


III


Pravo prijave na korištenje sredstava iz tačke II ove Odluke mogu ostvariti ministarstva i uprave kantona i služba za boračka pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, sa razrađenim programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.


IV


Sredstava iz tačke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima na osnovu Javnog poziva (oglasa) koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, a koji će se objaviti na web stranici Ministarstva grupazainformatiku@bih.net.ba i u dnevnom listu velikog tiraža.


V


Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom prenosu sredstava koji će biti i obavezni implementaciju sredstava izvršiti u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji definiraju javne nabavke, kao i sa postojećim propisima kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koji definiraju kolektivnu stambenu izgradnju.


VI


Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata će o utrošenim sredstvima iz tačke II ove Odluke izvijestiti Vladu Federacije BiH čim sredstva budu utrošena.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 691/08
29. jula/srpnja 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.