Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 62. sjednici, održanoj 10. jula 2008. godine, donosi


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVATANJE
GRANTA MEĐUNARODNE BANKE ZA OBNOVU I
RAZVOJ ZA "PROJEKT ZA ŠUMSKE I PLANINSKE
ZAŠTIĆENE OBLASTI"


I


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvata grant koji Međunarodna banka za obnovu i razvoj (u daljnjem tekstu: "IBRD"), u funkciji Agencije za implementaciju sredstava za globalni okoliš (GEF), daje Bosni i Hercegovini u iznosu od 3.400.000 USD, od čega se 1.700.000 USD odnosi na Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: "Federacija") i 1.700.000 USD na Republiku Srpsku.


II


Vlada Federacije saglasna je da se iz sredstava granta iz tačke I ove Odluke finansira "Projekt za šumske i planinske zaštićene oblasti" (u daljnjem tekstu: "Projekt").


III


Vlada Federacije potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:

- usaglašeni Zapisnik sa pregovora,
- nacrt Sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i IBRD-a,
- nacrt Projektnog sporazuma između Federacije i IBRD-a,
- memorandum o razumijevanju,
- dokument o ocjeni projekta (PAD).


IV


Ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija da u ime Federacije potpiše Supsidijarni sporazum o grantu između Bosne i Hercegovine i Federacije.


V


Prema uslovima Sporazuma o grantu u periodu implementacije Projekta od 2008. do 2013. godine predviđena je kontribucija Federacije u iznosu od 1,255 miliona USD. Ova kontribucija će se sastojati od svih domaćih budžetskih alokacija i sa tim vezanih izdataka na projektne zaštićene oblasti, PMU-e i druge aktivnosti vezane za Projekt.


VI


Implementacija Sporazuma o grantu iz taćke I ove Odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, svako u okviru svoje nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 609/08
10. jula 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Brankovic, s.r.