Na osnovu člana 26. Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutarnjih obveza Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 66/04, 49/05, 35/06 i 31/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 60. sjednici održanoj 25. juna 2008. godine, donosi


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU PRIORITETA IZMIRENJA OPĆIH
OBAVEZA UNUTRAŠNJEG DUGA IZ OSNOVA
NEISPLAĆENIH NETO PLAĆA I NAKNADA I
NEISPLAĆENIH OBAVEZA PREMA DOBAVLJAČIMA
ZA ROBE, MATERIJALE I USLUGE U 2008. GODINI


I


Ovom Odlukom utvrđuje se dinamika i kriteriji prioriteta isplate dijela općih obaveza unutrašnjeg duga Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na neisplaćene neto plaće i naknade uposlenika prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane-Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine i neisplaćenih obaveza prema dobavljačima za robe, materijale i usluge.


II


U 2008. godini iz sredstava planiranih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu izvršit će se isplata obaveza iz tačke I ove Odluke u odgovarajućem iznosu sa sredstava utvrđenih u Razdjelu 16 sa pozicija 614800 "Izvršenje sudskih presuda i rješenja o izvršenju", 823400 "Neizmirene plaće i naknade Vojske FBiH" i 823400 "Otplate unutrašnjeg duga-obaveze prema dobavljačima".


III


Isplata sredstava iz tačke II Odluke izvršit će se do kraja 2008. godine, sukladno raspoloživim sredstvima i dinamici ostvarenja sredstava u Budžetu.


IV


Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, s prioritetom izvršenja rješenja o izvršenju dostavljenih od strane sudova na banku i dostavlja banci na izvršenje najkasnije do 5-og u mjesecu za tekući mjesec.
Redoslijed isplata na osnovu sudskih rješenja o izvršenju iz stava 1. ove tačke utvrđuje se prema hronološkom redu prijema tih rješenja na banku, u skladu sa članom 167. Zakona o izvršnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 32/03, 33/06 i 39/06).
Izuzetno od odredbi iz stava 1. i 2., a temeljem dostavljene dokumentacije po osnovu Javnog poziva za uposlenike prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane-Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine koji do sada nisu namireni po osnovu neisplaćenih neto plaća za februar i mart 2001. godine i regresa za 2002. godinu, Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija će izmiriti obaveze prema tim uposlenicima i to na način da ne narušava dinamiku isplate po osnovu sudskih rješenja o izvršenju.


V


Banke, izvršioci isplate po osnovu sudskih rješenja o izvršenju dužne su da postupaju u skladu sa odredbama ove Odluke.


VI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 561/08
25. juna/lipnja 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.