Na osnovu člana 95. stav 1. Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", broj 36/99, 54/04, 39/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 57. sjednici održanoj 29. maja 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU NOVČANIH SREDSTAVA KOJA ĆE
SE NAPLAĆIVATI U TOKU MJESECA OKTOBRA 2008.
GODINE NA TERITORIJI FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA "DJEČIJU NEDJELJU"


I


Ovom Odlukom utvrđuje se način i kriterij naplate sredstava u toku mjeseca oktobra 2008. godine na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine za "Dječiju nedjelju", i to:

5. 1% na prodatu voznu kartu u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju;
6. 20% na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa;
7. 1 % na prodatu ulaznicu za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe za koje se naplaćuju ulaznice;
8. 1% na prodatu video kasetu i nosače zvuka.


II


Preduzeća, poslodavci i druga pravna i fizička lica, koja vrše naplatu na području kantona, dužna su naplaćena sredstva uplatiti na u platne račune u budžet kantona, u roku od 15 dana po isteku mjeseca oktobra, u skladu sa Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/05).


III


Novčana sredstva ostvarena naplatom doplatne karte u međumjesnom i međunarodnom saobraćaju, doplatne ulaznice na pozorišne i kino ulaznice te druge kulturne i sportske priredbe koristit će se za pokrivanje troškova obilježavanja "Dječije nedjelje".


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 482/08
29. maja/svibnja 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.