Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u svezi realiziranja Zaključka Vlade Federacije BiH, V. broj 801/2007 od 9.11.2007 godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 50. sjednici održanoj 31. ožujka 2008. godine, donosi


O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI ZA KORIŠTENJE
KREDITNIH SREDSTAVA INVESTICIJSKE BANKE
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA
RJEŠAVANJE PROBLEMA NELIKVIDNOSTI
BOLNICA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINI


I


S ciljem rješavanja problema nelikvidnosti bolnica Federaciji Bosne i Hercegovine, daje se suglasnost za korištenje kreditnih sredstava Investicijske banke Federacije Bosne i Hercegovine za ove namjene.
Visina kreditnih sredstava iz stavka 1. ove točke, će se odrediti kreditnim sporazumom suglasno mogućnostima Investicijske banke Federacije Bosne i Hercegovine, kao i potrebama zdravstvenih ustanova, a po prethodno pribavljenoj suglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


II


Zadužuju se zakonodavna tijela kantona, osnivači zdravstvenih ustanova-bolnica, da dostave Vladi Federacije BiH suglasnosti i jemstva za odobravanje korištenja kreditnih sredstava Investicijske banke Federacije Bosne i Hercegovine, a radi rješavanja problema nelikvidnosti bolnica na području svog kantona.


III


Po pribavljanju suglasnosti iz točke II Odluke, zadužuje se Investicijska banka Federacije Bosne i Hercegovine da, u suradnji sa Federalnim ministarstvom financija - Federalnim ministarstvom finansija i Federalnim ministarstvom zdravstva, sačini nacrt kreditnog sporazuma za realiziranje kreditnih sredstava iz točke I ove Odluke.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 349/08
31. ožujka 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.