Na osnovu člana 34. stav 1. i člana 43. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 50. sjednici održanoj 31. marta 2008. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA NABAVKU VAKCINA" UTVRĐENIH
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2008. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
ZDRAVSTVA


I


Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za nabavku vakcina", utvrđenih u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07).


II


Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu sredstva iz tačke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu od 3,500.000,00 KM.


III


Sredstva iz tačke II ove Odluke raspoređuju se po slijedećim programima:
1. Nabavka vakcina za provođenje Programa obaveznih imunizacija stanovništva u 2008. godini -3,000.000,00 KM

Svrha programa: Provođenje Naredbe o programu obavezne imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2008. godini, poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kriteriji za nabavku vakcina: kvalitet, niska reaktogenost, rok trajanja, odobrenje za stavljanje lijeka u promet od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Organizacija koja prima transfer: Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pravo učestvovanja na javnom pozivu koji raspisuje korisnik transfera: Pravna lica koja imaju odobrenje od strane Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje djelatnosti uvoza i prometa lijekova na veliko.

2. Nabavka vakcina protiv gripe - 500.000,00 KM

Svrha programa: Sprječavanje nastanka i širenja epidemije gripe u Federaciji Bosne i Hercegovine

Kriteriji za nabavku vakcina: kvalitet, rok trajanja, odobrenje za stavljanje lijeka u promet od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Organizacija koja prima transfer: Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pravo učestvovanja na javnom pozivu: Pravna lica koja imaju odobrenje od strane Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje djelatnosti uvoza i prometa lijekova na veliko.


IV


Isplata iz tačke III ove Odluke će teretiti sredstva utvrđena u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu, pozicije 614100 -"Transfer za nabavku vakcina", a vršit će se na osnovu zahtjeva dostavljenih u toku 2008. godine.


V


Federalni ministar zdravstva će imenovati posebnu komisiju koja će pratiti namjenski utrošak sredstava iz tačke III ove Odluke.


VI


O utrošenim sredstvima iz tačke I ove Odluke Federalno ministarstvo zdravstva će tromjesečno podnositi izvještaj Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija, u skladu sa zakonom.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 230/08
31. marta 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.