Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 57. stav 1. tačka 5. Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/02 i 18/02) i članom 7. stav l. Uredbe o autocestama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/07), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 48. sjednici održanoj 12. marta 2008. godine u Sarajevu, donijela je


O D L U K U

O NAPLATI TAKSE ZA KORIŠTENJE AUTOCESTE Al


I


Utvrđuje se naplata i visina federalne takse za korištenje autocesta (cestarine) na izgrađenim dionicama autoceste A1.


II


Naplata federalne takse za korištenje autocesta (cestarine) će se vršiti na naplatnom mjestu Jošanica u otvorenom sistemu naplate.


III


Iznos takse za korištenje autoceste utvrdit će se cjenovnikom koji je sastavni dio ove Odluke.


IV


Sredstva ostvarena naplatom cestarine su javni prihod Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine koja se uplaćuju na depozitni račun Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine sa oznakom vrste prihoda 722114 "Federalna taksa za korištenje autocesta (cestarina)".


V


Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija će u skladu sa Uputstvom o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa, načinu planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima sa posebnih namjenskih transakcijskih računa otvoriti podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora ("Službene novine Federacije BiH", broj 94/07) u korist Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta na koji će se u cijelosti prenositi sredstva iz tačke IV ove Odluke.


VI


Naknada za korištenje autoceste će se na naplatnim mjestima naplaćivati u konvertibilnim markama (KM) i EUR- ima (€).
Efektivni strani novac EURO (€) će se primiti najviše do iznosa protuvrijednosti novčanice od 100 EUR-a (€).
Prije polaganja na depozitni račun Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine izvršit će se konverzija zaprimljenog efektivnog stranog novca u konvertibilnu marku (KM).


VII


Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta se zadužuje za namjensko korištenje sredstava ostvarenih na osnovu naplate federalne takse za korištenje autoceste odnosno cestarine, u skladu sa programom utroška sredstava ostvarenih naplatom takse za korištenja autoceste koji će donijeti Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.


VIII


Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, svako u okviru svoje nadležnosti.


IX


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjuje se danom puštanja u rad prvog naplatnog mjesta - Jošanica.


V broj 202/08
12. marta 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.