Na osnovu člana 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) na 3. sjednici održanoj u Sarajevu 5. aprila 2007. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA ZAKLJUČIVANJE
PODUGOVORA O KREDITU IZMEĐU BOSNE
I HERCEGOVINE I FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA KREDIT EVROPSKE
INVESTICIONE BANKE (EIB) ZA PROJEKT
''REHABILITACIJA CESTA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE''


I


Daje se saglasnost za zaključivanje Podugovora o kreditu između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine za kredit Evropske investicione banke (EIB) za Projekt ''Rehabilitacija cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine'', u iznosu od 50.000.000,00 EUR.


II


Kreditna sredstva će se koristiti za finansiranje rekonstrukcije 1.184 km cestovne infrastrukture u Federaciji Bosne i Hercegovine na 109 dionica.


III


Kreditna sredstva iz tačke I ove Odluke će se koristiti pod slijedećim uvjetima:

- rok otplate: najduže 18 godina, uključujući
- grace period: do 6 godina.
- kamata:
a) fiksna kamatna stopa ili
b) varijabilna kamatna stopa sa fiksnim opsegom,
- zatezna kamata: u visini relevantne međubankarske
stope uvećane za 2% godišnje.


IV


Obavezuje se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija da sa Javnim preduzećem Direkcija cesta Federacije Bosne i Hercegovine, kao obveznikom vraćanja kredita, zaključi odgovarajući ugovor o kreditu u skladu sa Ugovorom o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za Projekt ''Rehabilitacija cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine''.


V


Za sufinansiranje Projekta ''Rehabilitacija cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine'' u periodu implementacije, do kraja 2011. godine, potrebno je u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine osigurati sredstva u iznosu do 1.800.000,00 EUR, prema dinamici koja će se utvrđivati godišnjim budžetom.


VI


Za realiziranje ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, svako u okviru svoje mjerodavnosti.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 106/07
5. aprila 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.