Temeljem članka 82. stavak 4. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", broj 30/97 i 7/02), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi, na 39. sjednici održanoj 19. prosinca 2007. godine,


O D L U K U

O IZDVAJANJU SREDSTAVA U FOND SOLIDARNOSTI
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2008.
GODINU


I


U cilju osiguranja sredstava federalne solidarnosti, za financiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriji Federacije, u fond solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, u 2008. godini, izdvajat će se 9% od ukupnih prihoda ostvarenih po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.


II


Doprinosi za obvezno zdravstveno osiguranje se uplaćuju na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za uplatu izdvojenih sredstava fonda solidarnosti određenih Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda proračuna i vanproračunskih fondova na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 6/05, 36/05, 62/05, 29/06, 46/06, 8/07, 30/07 i 51/07), po važećim stopama, te se usmjeravaju u slijedećem omjeru, i to:
- 91% na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona,
- 9% na propisani račun izdvojenih sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.


III


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će izvijestiti Parlament Federacije Bosne i Hercegovine o ovoj Odluci i to u roku od 15 dana od dana donošenja ove Odluke suglasno članku 82. stavak 4. Zakona o zdravstvenom osiguranju.


IV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se od 01.01.2008. godine. ^^


V broj 983/07
19. prosinca 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.