Na temelju članaka 40. i 41. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/07 i 70/07), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA ''TRANSFERA
ZA ZAŠTITU OKOLIŠA OD ZNAČAJA
ZA FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE"
UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2007. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava na poziciji 614100/ Transfer za zaštitu okoliša od značaja za Federaciju BiH, razdjel 61. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/07).


II


Proračunom Federacije BiH za 2007. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 630.000,00 KM (slovima: šesto trideset tisuća konvertibilnih maraka).


III


Sredstva iz točke II ove Odluke raspodjeljuju se po slijedećim programima:

1. Sufinanciranje programa revitalizacije i uključivanja prirodne baštine u procese zaštite koje su pri jedinicama lokalne samouprave - u ukupnom iznosu od 230.000,00 KM
Ciljevi programa: Temeljem razvojnih smjernica rada Vlade FBiH i vizije zaštite prirodne baštine kao elementa očuvanja vrijednih sastavnica okoliša, Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi Program revitalizacije i uključivanja prirodne baštine u procese zaštite koje su pri jedinicama lokalne samouprave. Program se sastoji u sufinanciranju razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave koji su u funkciji:

- Zaštite, obnove i vrednovanja prirodne vrijednosti;
- Povećanje površina od značaja za FBiH koja je moguće zaštititi u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode;
- Očuvanje biološke raznolikosti kao temeljne odrednice buduće Strategije zaštite okoliša i Direktiva Europske unije;
- Razvoja nerazvijenih ruralnih područja sa svojom posebnošću koja imaju potencijale u tradicijskoj i prirodnoj baštini, a koje bi mogle u budućnosti biti iskorištene kroz jačanje turističke ponude bez značajnijeg utjecaja na okoliš.

Korisnici programa su: Korisnici programa mogu biti zainteresirane jedinice lokalne samouprave i NVO sa razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciji ciljeva ovog Programa.

Sredstva potpore: Sredstva potpore dodijeliti će se u ukupnom iznosu od 230.000,00 KM. Po pojedinom projektu sredstva se dodjeljuju u iznosu ne manjem od 10.000,00 KM, ali ne mogu prijeći iznos od 40.000,00 KM po pojedinom korisniku.

Namjena potpore: Sredstva potpore su namjenska i mogu se koristiti za sufinanciranje svih aktivnosti i radova na neposrednoj realizaciji projekata koji su u funkciji promocije zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti, te stvaranja preduvjeta za kvalitetnu zaštitu sa posebnim naglaskom na:

- Revitalizaciji, afirmaciji i uključivanju u procese zaštite prirodnih vrijednosti (pogotovo ugroženih) ruralnih, brdsko-planinskih područja, nizinsko-posavskih područja te područja kraškog krajolika;
- Promicanju i zaštiti baštine prirodnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja kraja;
- Očuvanju tradicijskih vrijednosti, starih zanata i djelatnosti kraja, koji obilježavaju etno vrijednost, a sastavnica su i originalnog prirodnog okruženja;
- Projekti koji će doprinijeti uspostavi sustava ekološke mreže;
- Mogućnosti uključivanja i zapošljavanja lokalnog stanovništva u svim fazama realizacije projekta na procesima zaštite;

Ova potpora se ne odnosi na slijedeće vrste projekta:

- projekti na područjima koji su uključeni u površine nacionalnih parkova;
- projekti koji obrađuju elemente prirode, a koji nisu cjelina prema Zakonu o zaštiti prirode;
- manifestacije, priredbe, festivali;
- marketinški i informativni materijali (prospekti, karte i si.);
- muzejski prostori i umjetničke galerije;
- objekti komunalne infrastrukture;
- ostali projekti koji nisu sukladni ciljevima Programa;
- projekti koji su već dobili financijsku potporu veću ili jednaku 50% vrijednosti ukupnih troškova;

Uvjeti/kriteriji za odabir projekta: Prednost u ostvarivanju financijske potpore imati će projekti koji imaju sljedeće izražene vrijednosti:

- kvalitetna priprema i obrada projekata i jasno definiran sadržaj projekta koji je sukladan s ciljevima Programa;
- originalnost projekta u smislu zaštite prirodnih vrijednosti Federacije BiH;
- sudjelovanje i potpora kantona, NVO i drugih subjekata u sufinanciranju i provođenju projekta;
- procjena doprinosa zaštiti biološke raznolikosti;
- procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu, i odnos tražene potpore i ukupnih ulaganja.

2. Sufinanciranje poticanja djelovanja institucija civilnog društva vezanih za jačanje svijesti o zaštiti okoliša i promidžbu zakona i dokumenata od važnosti za razvoj zaštite okoliša u FBiH - u ukupnom iznosu 400.000 KM.

Ciljevi programa su: Temeljem razvojnih smjernica rada Vlade FBiH i zaštite okoliša Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi Poticanja jačanja djelovanja institucija civilnog društva vezanih za jačanje svijesti o zaštiti okoliša, promidžbu zakona i dokumenata od važnosti za razvoj zaštite okoliša u Federaciji BiH, Program se sastoji u sufinanciranju razvojnih projekata pravnih i fizičkih osoba, udruga i ustanova koji su u funkciji:

- Jačanja svijesti o potrebi zaštite okoliša;
- Proširenje kapaciteta znanja i vještina vezanih za implementaciju konvencija, protokola, direktiva i naputaka EU u cilju približavanja europskim integracijama;
- Stvaranje pozitivne atmosfere i jedinstvenog stava okolišne politike u FBiH;
- Popularizacija primjene pozitivnog zakonodavstva vezanog za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti.

Korisnici programa su: Korisnici programa mogu biti zainteresirane udruge i pravne i fizičke osobe sa razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciji ciljeva ovog Programa.

Sredstva potpore: Sredstva potpore dodijeliti će se u ukupnom iznosu 400.000,00 KM. Po pojedinom projektu sredstva se dodjeljuju u iznosu ne manjem od 10.000,00 KM , ali ne mogu prijeći iznos od 40.000,00 KM po pojedinom korisniku.

Namjena potpore: Sredstva potpore su namjenska i mogu se koristiti za sufinanciranje svih aktivnosti i radova na neposrednoj realizaciji projekata koji su u funkciji promocije zaštite i očuvanja okoliša, ali i u funkciji razvoja institucija civilnog društva. Polazeći od stanja okoliša u Federaciji BiH i utvrđenih ciljeva te preuzetih međunarodnih obveza, kao prioritetna područja izdvajaju se:

- projekti vezani za opće podizanje svijesti o potrebi zaštite okoliša i prostora;
- projekti odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj;
- projekti koji pridonose provedbi propisa zaštite okoliša i prostora, imajući
u vidu Okolišnu dozvolu kao čimbenik uređenja sustava gospodarenja
okolišem i Strategiju zaštite okoliša;
- projekti koji se odnose na edukaciju u području gospodarenja otpadom;
- projekti edukacije lokalnog stanovništva s ciljem prevladavanja NIMBY efekta;
- projekti promidžbe primjera dobre prakse u zaštiti okoliša i prostora u FBiH;
- projekti unapređivanja kakvoće okoliša i prostora urbanih i ruralnih sredina;
- razvojne inicijative na očuvanju i unapređivanju okoliša i prostora;
- projekti zaštite okoliša i prostora zasnovani na suradnji različitih partnera (npr. lokalna i regionalna samouprava, gospodarstvo, stručna udruženja, udruge, škole i dr.).

Uvjeti/kriteriji za odabir projekta: Prednost u ostvarivanju financijske potpore imati će projekti koji imaju sljedeće izražene vrijednosti:

- kvalitetna priprema i obrada projekata i jasno definiran sadržaj projekta koji je sukladan s ciljevima Programa;
- originalnost projekta u smislu zaštite okoliša i promocije okolišnih zakona FBiH;
- koji su do sada financirani i uspješno provedeni;
- koji trajno i sustavno utječu na korisnike;
- koje podnositelji projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim partnerima (državnim upravnim organizacijama i/ili jedinicama lokalne i regionalne samouprave, gospodarstvom, stručnim udruženjima, udrugama i školama);
- koji su usmjereni na osobe, skupine i zajednice u potrebi;
- koji imaju novu inicijativu prema zajednicama s manje mogućnosti;
- sudjelovanje i potpora kantona ili gradova/općina i drugih subjekata u sufinanciranju projekta;
- procjena doprinosa razvoju svijesti o zaštiti okoliša;
         - procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu pogotovo vezano za NIMBY efekt (ne u mom dvorištu),
         - odnos tražene potpore i ukupnih ulaganja.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III ove Odluke, a temeljem javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke II ove Odluke objavit će se na službenoj web stranici Vlade Federacije, Ministarstva okoliša i turizma, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.


V


Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene temeljem Javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.


VI


S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke III ove Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


VII


Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svog stručnog povjerenstva kojeg imenuje federalni ministar okoliša i turizma.


VIII


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu fmansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.


IX


Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u " Službenim novinama Federacije BIH".


Ur. broj 758/07
31. listopada/oktobra 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.