Na osnovu člana 91. Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/02 i 18/02) i člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 26. sjednici održanoj 27. septembra 2007. godine u Sarajevu, donijela


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA FINANSIRANJE I
IZGRADNJU REGIONALNE CESTE R-445.1 NA
DIONICI KAKANJ - TERMOELEKTRANA ĆATIĆI


I


Daje se saglasnost za finansiranje i izgradnju regionalne ceste R-445.1 na dionici Kakanj -Termoelektrana Ćatići, kao alternativne, paralelne ceste za savremenim kolovoznim zastorom, u svrhu uvođenja sistema naplate takse na korištenje izgrađenih dionica autoceste.


II


Izgradnja regionalne ceste iz tačke I ove Odluke će se izvršiti u sklopu realizacije projekta izgradnje autoceste Zenica -Sarajevo, dionica Kakanj - Visoko, poddionica I Kakanj-Dobrinje.


III


Sredstva za izgradnju regionalne ceste iz tačke I ove Odluke osigurat će se izdvajanjem sredstava iz Budžeta - Proračuna Federacije BiH za 2008. godinu.


IV


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.


V


Po stupanju na snagu ove Odluke, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta će, u roku od 30 dana, od dana stupanja na snagu ove Odluke, sa Općinom Kakanj zaključiti Protokol o rješavanju alternativnog prometa na dionici Kakanj - Termoelektrana Ćatići kojim će se definisati obaveze potpisnika Protokola u realizaciji projekta.


VI


U ime Vlade Federacije BiH potpisnik ugovora koji su predmet ove Odluke je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 669/07
27. septembra/rujna 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.