Na osnovu člana 19. stava 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 186. sjednici održanoj 18. januara 2006. godine u Sarajevu, donijela

 

O D L U K U 
O UTVRĐIVANJU OPĆEG INTERESA ZA IZGRADNJUAUTOCESTE ZENICA-SARAJEVODIONICA KAKANJ-VISOKO-PODDIONICA IKAKANJ-DOBRINJE

 I

 

Utvrđuje se opći interes za izgradnju autoceste Zenica – Sarajevo, dionica Kakanj – Visoko – poddionica I Kakanj – Dobrinje u dužini od 9,1 km, radi realizovanja eksproprijacije na zemljištu.

 

II

 

Pristupa se izgradnji autoceste Zenica – Sarajevo dionica Kakanj – Visoko – poddionica I Kakanj – Dobrinje, prema izrađenom glavnom projektu, postojećim  tehničkim propisima i pravilima ''Trans Europskih Magistrala'', izradi eksproprijacionog elaborata i obavljanjem eksproprijacionog postupka                       
na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom koji su sastavni dio ove Odluke.

 

III

 

Pristupa se izgradnji objekata naplate na izgrađenim dionicama autoceste Zenica – Sarajevo, dionice Visoko – Podlugovi – Jošanica prema postojećim tehničkim propisima i pravilima ''Trans Evropskih magistrala'' sa objektima i infrastrukturom koji su sastavni dio ove Odluke a na zemljištu na kome su već završeni poslovi eksproprijacije.

 

IV

 

Sredstva za izgradnju autoceste iz tačke I i naplatnog mjesta iz tačke II osigurat će se  izdvajanjem sredstava za izgradnju ove dionice i naplatnih mjesta, iz Budžeta Federacije BiH za 2007. i 2008. godinu i Odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2007. godine.

 

V

 

Za realizaciju ove Odluke zadužuju se  Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i Javno poduzeće Direkcija cesta Federacije BiH d.o.o. Sarajevo da u skladu sa dinamičkim planom, odobrenom od Vlade Federacije BiH, a koji je sastavni dio ove Odluke, vodi finansijski i operativni dio projekta koji uključuje pripremu i objavljivanje tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.
Za realizaciju ove Odluke zadužuju se također i Federalno ministarstvo finansija – financija i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, svako u okviru svojih zakonom utvrđenim nadležnosti i u skladu sa Zakonom i Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine.
U ime Vlade Federacije BiH potpisnik ugovora je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

 

VI

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

 

V broj 32/07
18. januara 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.