Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 20. sjednici, održanoj 8. augusta 2006. godine u Sarajevu, donijela


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU OPĆEG INTERESA ZA IZGRADNJU
BRZE CESTE LAŠVA - VITEZ - DONJI VAKUF


I


Utvrđuje se opći interes za izgradnju brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf u skladu sa tehničkim propisima i pravilima "Trans Evropskih Magistrala".


II


Pristupa se izradi investiciono-tehničke dokumentacije zaključno sa izradom glavnog projekta brze cestu Lašva - Vitez -Donji Vakuf sa objektima i infrastrukturom koji su sastavni dio brze ceste a prema tehničkim propisima i pravilima "Trans Evropskih Magistrala".


III


Pristupa se pribavljanju urbanističko-tehničkih saglasnosti za dionice brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf a prema investiciono-tehničkoj dokumentaciji izrađenoj u skladu sa tačkom II ove Odluke.


IV


Pristupa se izradi Elaborata u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih poslova i obavljanja postupka eksproprijacije na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom, u svrhu izgradnje brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf a u skladu sa investiciono-tehničkom dokumentacijom iz tačke II ove Odluke.


V


Pristupa se izgradnji dionica brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf prema glavnom projektu izrađenom u skladu sa tačkom II ove Odluke.


VI


Sredstva za realizaciju ove Odluke osigurat će se u Budžetu Vlade Federacije BiH, kreditnim zaduženjima i drugim izvorima finansiranja utvrđenim odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija/financija, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo zaštite okoliša, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i JP Direkcija cesta Federacije BiH Sarajevo, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.


VIII


U ime Vlade Federacije BiH potpisnik ugovora koji su predmet ove Odluke je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.


IX


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 526/07
8. augusta/kolovoza 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.