Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH, broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi

 

O D L U KU

O ČUVANJU I KORIŠTENJU DOKUMENTACIJE KOJA
SE ODNOSI NA PRIVATIZACIJSKE TRANSAKCIJE
VEZANE ZA JAVNI UPIS DIONICA

 

I

 

Ovom Odlukom propisuje se čuvanje dokumentacije koja se odnosi na privatizacijske transakcije nastale u toku procesa privatizacije, a vezane za javni upis dionica, koju su Agencija za financijske, informatičke i posredničke usluge d.d. Sarajevo i Agencija za pružanje financijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar (u daljnjem tekstu: Agencije AFIP i FIP) preuzele od Zavoda za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zavod za platni promet), prije njegove transformacije i likvidacije, te način korištenja te dokumentacije.

II

 

Čuvanje i korištenje dokumentacije o privatizacijskim transakcijama nastale dijelom u vrijeme obavljanja unutrašnjeg platnog prometa u zavodu za plani promet, a dijelom kroz obavljanje tih poslova u Agencijama AFIP i FIP, daje se u nadležnost Agencijama AFIP i FIP.

III

 

Agencije AFIP i FIP su dužne postupati po zahtjevima fizičkih i pravnih lica i dokumentaciju o obavljenoj privatizacijskoj transakciji u vidu naloga za prijenos potraživanja i obrazaca P-1, P-2, P-3 i P-4, tražiocima stavljati na uvid i korištenje.
U realizaciji obaveza iz prethodnog stavka Agencije AFIP i FIP i Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvarit će potrebnu saradnju.

IV

 

Agencije AFIP i FIP su dužne da na zahtjev fizičkog i pravnog lica prezentiraju dokumentaciju iz tačke III ove Odluke.

V

 

Za usluge iz tačke III ove Odluke Agencije AFIP i FIP naplaćuju naknadu u skladu sa cjenovnikom koji utvrđuju Agencije AFIP i FIP, uz prethodnu saglasnost Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija.

 

VI

 

Nadzor nad provođenjem ove odluke vrši Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija.

 

VII

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

 

V broj 21/07
24. januara 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.