Na temelju članka 19. stavka 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O ODOBRAVANJU IZRADE STRATEGIJE
EKONOMSKOG RAZVOJA FEDERACIJE BOSNE
I HERCEGOVINE


I


Odobrava se izrada Strategije ekonomskog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Strategija), sa projektima i nosiocima izrade i to:
1. Razvoj industrijske politike u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije)
2. Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta)
3. Razvoj trgovine i domaćeg tržišta u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federalno ministarstvo trgovine)
4. Poticaj izvoza i racionalizacija uvoza roba i usluga na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (Federalno ministarstvo trgovine)
5. Razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federalno ministarstvo okoliša i turizma).


II


Koordinator u izradi cjelovitog dokumenta Stratege je Federalno ministarstvo trgovine.
Sastavni dio cjelovite Strategije je i projekt koji je sačinilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pod nazivom "Strategija razvoja poljoprivrede u Federaciji Bosne i Hercegovine".


III


Zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalno ministarstvo okoliša i turizma i da imenuju svoje predstavnike koji će učestvovati u izradi cjelovitog dokumenta Strategije


IV


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao nosioci izrade pojedinačnih projekata, a prije izrade cjelovitog dokumenta Strategije, formirat će zasebna povjerenstva za provođenje javnog natječaja za odabir najbolje, domaće ili strane, znanstveno-istraživačke institucije ili konzalting kuće koja će sudjelovati u izradi pojedinačnih projekata zajedno sa predstavnicima iz točke III ove Odluke.


V


Zadužuje se Federalno ministarstvo financija/finansija, da rebalansom proračuna/budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu utvrdi posebnu poziciju pod nazivom "Strategija ekonomskog razvoja Federacije BiH", pojedinačno raščlanjena analitičkim kodom za svaki projekt iz točke I ove Odluke


VI


Iznos financijskih sredstava će se odobravati svakom nosiocu projekta pojedinačno prema priloženoj tabeli koja je sastavni dio ove Odluke.


VII


Federalno ministarstvo trgovine kao koordinator podnijet će izvještaj Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 426/07
27. lipnja/juna 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.