Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i Modela izgradnje i finansiranja autoceste Zenica - Sarajevo - Mostar na trasi Koridora Vc, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 13. sjednici održanoj 13. juna 2007. godine u Sarajevu, donijela


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU OPĆEG INTERESA ZA IZGRADNJU
AUTOCESTE NA TRASI KORIDORA Vc NA SEKCIJI:
ZENICA (DRIVUŠA) - KAKANJ I SEKCIJI: SARAJEVO
(VLAKOVO) - MOSTAR JUG


I


Utvrđuje se opći interes za izgradnju autoceste na trasi koridora Vc na sljedećim sekcijama:
Sekcija: Zenica (Drivuša) - Kakanj i
Sekcija: Sarajevo (Vlakovo) - Mostar Jug,
a u skladu sa idejnim projektom autoceste na koridoru Vc pripremljenog od strane Ministarstva transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.


II


Dionice autoceste na trasi koridora Vc, za koje se tačkom I ove Odluke utvrđuje opći interes su: Sekcija: Zenica (Drivuša) - Kakanj
- dionica Drivuša - Kakanj, u dužini od 17 km; Sekcija: Sarajevo (Vlakovo) - Mostar Jug
- dionica Vlakovo - Tarčin, u dužini od 17 km;
- dionica Tarčin - Konjic, u dužini od 22 km;
- dionica Konjic - Jablanica, u dužini od 15 km;
- dionica Jablanica - Mostar Sjever, u dužini od 31 km;
- dionica Mostar Sjever - Mostar Jug, u dužini od 17 km.


III


Pristupa se pribavljanju urbanističko-tehničkih saglasnosti za dionice autoceste na trasi koridora Vc, navedenim u tački II ove Odluke.


IV


Pristupa se izradi projektne dokumentacije nivoa glavnih projekata za dionice autoceste na trasi koridora Vc, navedene u tački II ove Odluke a prema postojećim zakonskim i tehničkim propisima i pravilima "Trans Evropskih Magistrala" sa objektima i infrastrukturom koji su sastavni dio autoceste.


V


Pristupa se izgradnji autoceste na trasi koridora Vc, na dionicama navedenim u tački II ove Odluke a prema glavnom projektu izrađenom u skladu sa tačkom IV ove Odluke, postojećim tehničkim propisima i pravilima "Trans Evropskih Magistrala", izradi ekspropriacionog elaborata i obavljanju ekspropriacionog postupka na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom koji su sastavni dio ove Odluke.


VI


Sredstva za realizaciju ove Odluke osigurat će se u skladu sa Modelom finansiranja i izgradnje autoceste na trasi koridora Vc usvojenim od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na 189. sjednici održanoj 08.02.2007. godine, Programom rada Vlade Federacije BiH za period 2007 - 2010. godine i drugim izvorima finansiranja utvrđenim odlukama Vlade Federacije BiH i Parlamenta Federacije BiH.


VII


Zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da putem Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta objavi poziv za izražavanje interesa za učešće u realizaciji projekta u cilju utvrđivanja interesa za finansiranje izgradnje putem kreditnog zaduženja, putem formiranja javnog privatnog partnerstva (JPP) ili drugih oblika po osnovu vlastitog iskustva potencijalnih ponuđača.


VIII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalna uprava za imovinskopravne i geodetske poslove i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.


IX


U ime Vlade Federacije BiH potpisnik ugovora koji su predmet tačke IV i tačke V ove Odluke je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.


X


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 374/07
13. juna 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Brankovic, s.r.