Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06 ), i člana 29. stav 5. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/07), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je


O D L U K U

O USVAJANJU KRITERIJA RASPODJELE SREDSTAVA
SA POZICIJE " TRANSFERI UDRUŽENJIMA
GRAĐANA I DRUGIM ORGANIZACIJAMA"
UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2007. GODINU


I


Ovom Odlukom utvrđuju se kriteriji za raspodjelu sredstava iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu, na poziciji Vlade Federacije BiH, razdjel 12, glava 1201, "Transferi udruženjima građana i drugim organizacijama" u iznosu od 320.000,00 (tristotineidvadesethiljadakonvertibilnihmaraka).


II


Raspored sredstava iz tačke I ove Odluke izvršit će se polazeći od sljedećih kriterija:
- djelatnost udruženja ili druge organizacije je od značaja za Federaciju Bosnu i Hercegovinu ili dva i više kantona;
- odgovarajući kvalitet ponuđenog programa/projekta, prema ocjeni resornog federalnog ministarstva;
- kanton ili općina sjedišta udruženja građana ili druge organizacije nije u mogućnosti osigurati finansijsku podršku radu udruženja ili organizacije;
- projekt/program udruženja/organizacije ima naglašen humanitarni, kulturni, naučni, obrazovni karakter, s tim da prednost imaju projekti kojim se stimulišu aktivnosti u vezi sa položajem djece i omladine;
- program/projekt nije obuhvaćen finansijskom podrškom u okviru transfera resornih federalnih ministarstava.


III


Korisnici sredstava iz tačke I ove Odluke mogu biti udruženja građana i druge neprofitne organizacije koje su upisane u Registar udruženja na području Federacije Bosne i Hercegovine i koje zadovoljavaju kriterije iz tačke II ove Odluke.


IV


Novčana sredstva dodjeljuje se na osnovu javnog poziva objavljenog u najmanje dva dnevna lista koja su dostupna na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine.
Uz pismeni zahtjev tražioca sredstava, prilaže se:
- prijedlog projekta/programa sa svim neophodnim podacima;
- kopije rješenja o registraciji kod nadležnog suda, identifikacijskog broja i ugovora o otvaranju transakcijskog računa sa bankom;
- finansijski izvještaj o utrošku sredstava - za udruženja/organizacije koje su prethodnih godina koristili sredstva sa pozicije iz tačke I. ove Odluke.


V


Korisnici sredstava su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvještaj o utrošku dobijenih sredstava sa kopijama finansijskih dokumenata do 15.01. naredne godine.


VI


Prijedlog za dodjelu sredstava tekućih transfera - grantovi udruženju građana i drugim organizacijama utvrdit će komisija koju će imenovati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog sekretara Vlade.


VII


Odluku o rasporedu sredstava donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''(Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 363/07
20. juna/lipnja 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.