Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94,8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03 i 34/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 11. sjednici održanoj 30. maja 2007. godine, donosi


O D L U K U

O PONOVNOM KONKURSU ZA IZBOR I
IMENOVANJE UPRAVNOG ODBORA, DIREKTORA I
ZAMJENIKA DIREKTORA AGENCIJE ZA
BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE


I. OSNOVNI PODACI

Upravni odbor, direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: FBA), sa sjedištem u Sarajevu, ul. Koševo broj 3, imenuje Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Parlament) na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada).
Upravni odbor je organ upravljanja FBA, broji pet članova i zbog isteka mandata svim članovima sadašnjeg Upravnog odbora, po ovom konkursu, bira se i imenuje svih pet članova.
Direktor rukovodi radom i predstavlja i zastupa FBA i po ovom konkursu bira se i imenuje zbog isteka mandata sadašnjem direktoru.
Zamjenik direktora u odsutnosti direktora rukovodi radom i predstavlja i zastupa FBA sa svim pravima i obavezama i po ovom konkursu bira se i imenuje zbog isteka mandata sadašnjem zamjeniku direktora.


II. NADLEŽNOST

A) Upravni odbor

Upravni odbor vrši opći nadzor poslovanja FBA i poduzima mjere' za efikasno i racionalno vršenje poslova iz djelokruga FBA, gdje donosi Statut FBA, donosi druge opće akte u kojima se regulira nadzor bankarskog sistema Federacije BiH i rad FBA u skladu sa Statutom FBA, usvaja finansijski plan i finansijske izvještaje FBA, usvaja godišnje izvještaje koje FBA putem Vlade dostavlja Parlamentu, donosi odluke o investicionim ulaganjima iznad 50.000,00 KM.
Za svoj rad Upravni odbor odgovara Parlamentu.


B) Direktor

U nadležnosti direktora su slijedeći poslovi: izdaje i oduzima dozvole za obavljanje bankarskih poslova; poduzima propisane
mjere prema bankama; daje saglasnosti za imenovanje rukovodećeg kadra banaka; sklapa obaveze u vezi s ugovorima i interesima FBA; imenuje osoblje i zastupnike FBA; zastupa FBA kod sudbenih postupaka; priprema akte, planove i izvještaje koje usvaja Upravni odbor FBA; provodi odluke, zaključke, upute i druge akte Upravnog odbora FBA u vezi s djelatnošću FBA; donosi odluku o investicionim ulaganjima do 50.000,00 KM; odgovara za zakonitost rada, pravilno i zakonito vođenje materijalnog i finansijskog poslovanja FBA, kao i obavljanje i drugih poslova u skladu sa zakonom i Statutom FBA.


C) Zamjenik direktora

Zamjenik direktora u odsutnosti direktora obavlja sve poslove iz nadležnosti direktora sa svim pravima i obavezama, kao i druge poslove u skladu sa aktima FBA.
Direktor i zamjenik direktora učestvuju u radu Upravnog odbora, ali nemaju pravo glasa.
Za svoj rad direktor i zamjenik direktora odgovaraju Upravnom odboru i Parlamentu.


III. MANDAT

Mandat članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora je pet godina i po isteku mandata mogu ponovo biti imenovani.


IV. STATUS

Članovi Upravnog odbora ne zasnivaju radni odnos u FBA, a ostvaruju pravo na naknadu u skladu sa aktima FBA.
Direktori zamjenik direktora zasnivaju radni odnos u FBA, a pravo na plaću i naknade ostvaruju u skladu sa aktima FBA.

V. KRITERIJI


A) OPĆI KRITERIJI

Kandidati za izbor i imenovanje Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora FBA treba da ispunjavaju slijedeće opće kriterije:
- državljanstvo Bosne i Hercegovine,
- VSS - završen ekonomski fakultet,
- da nisu otpušteni iz državne službe u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta, kao rezultat disciplinske mjere u periodu od tri godine prije dana objave ovog upražnjenog mjesta, da se na njih ne odnosi član IX. 1. Ustava Bosne i Hercegovine,
- da nisu izabrani stranački zvaničnici, nositelji javnih funkcija, savjetnici u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 16/02 i 12/04),
- da nisu osuđivani za kaznena djela koja ih čine nedostojnim za obavljanje službe.


B) POSEBNI KRITERIJI

1. Posebni kriteriji za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora FBA su:
- najmanje pet godina radnog iskustva u bankarstvu ili na srodnim finansijskim poslovima, da su na tim poslovima stekli visok ugled finansijskog stručnjaka i da posjeduju visoke moralne osobine za obavljanje povjerenih funkcija.
2. Posebni kriteriji za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora FBA su:
- najmanje 5 godina radnog iskustva u superviziji banaka ili bankarstvu,
- da su na tim poslovima stekli visok ugled finansijskog stručnjaka i da posjeduju visoke moralne osobine za obavljanje povjerenih funkcija,
- da posjeduju specijalistička znanja iz bankarske supervizije, aktivno znanje engleskog jezika,
- poznavanje rada na računani,
- prilikom procjene kvalifikacija i iskustva svih kandidata Komisija za provođenje konkursa postupat će po kriterijima Vlade FBiH utvrđenim Odlukom o kriterijima za izbor i imenovanje Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.


VI. SUKOB INTERESA

Kandidati ne mogu obavljati dužnost, aktivnosti ili biti na položaju koji dovodi do sukoba interesa kako je propisano Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 34/03).
Kandidati koji budu imenovani u Upravni odbor ne mogu biti zaposleni u FBA ili nekoj od komercijalnih banaka.
Kandidati koji budu imenovani za direktora, odnosno zamjenika direktora ne mogu biti zaposleni u drugom preduzeću (društvu) ili nekom drugom pravnom licu, niti mogu bez prethodne saglasnosti Upravnog odbora FBA biti imenovani u Upravni odbor banke ili na poslove direktora banke u periodu od dvije godine nakon prestanka rada u FBA.


VII. POTREBNI DOKUMENTI

Uz prijavu kandidati su dužni dostaviti dokaze o ispunjenju općih i posebnih kriterija iz ovog konkursa, i to:
- biografiju sa podacima o kretanju u službi,
- ovjeren prijepis dokaza o stručnoj spremi,
- ovjerenu kopiju lične karte,
- uvjerenje o državljanstvu, ne starije od šest mjeseci,
- uvjerenje o nekažnjavanju za kaznena djela.
Kao dokaz za tačku V. Opći kriteriji, tačka A) alineja 3. i 4. kandidati dostavljaju pismenu izjavu u smislu zadovoljenja postavljenih uvjeta.
Sa kandidatima koji udu u uži izbor obavit će se intervju, o čemu će kandidati biti blagovremeno obaviješteni.
Prije obavljanja intervjua kandidat će popuniti obrazac izjave u kojem će iznijeti bilo koje pitanje koje bi moglo dovesti do sukoba interesa u slučaju imenovanja.


VIII OGLAŠAVANJE I ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA

Konkurs će se objaviti u visoko tiražnom dnevnom listu koji izlazi u Federaciji BiH i "Službenim novinama Federacije BiH".
Rok za podnošenje prijave je 14 dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".
Neblagovremene i nepotpune prijave neće se razmatrati.
Podnositelji prijava s kojima se ne stupi u kontakt u roku 8 dana, a nakon roka podnošenja prijava, neće biti uzeti u razmatranje u daljnjem procesu imenovanja.

Prijave se mogu dostaviti lično ili putem preporučene pošte na adresu:

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
FEDERALNO MINISTARSTVO FINANCIJA-FINANSIJA
za Komisiju za izbor Upravnog odbora, direktora i zamjenika
direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH,
M. Spahe broj 5, Sarajevo


V broj 314/07
30. maja/svibnja 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.