Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94,8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 7. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03 i 34/03) i člana 27. Zakona o osnivanju Nezavisnog operatera sistema za prijenosni sistem u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 35/04), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU KRITERIJA ZA IZBOR I IMENOVANJE JEDNOG ČLANA IZ FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE U
UPRAVNI ODBOR NEZAVISNOG OPERATERA
SISTEMA U BOSNI I HERCEGOVINI


I


Ovom Odlukom bliže se utvrđuju uvjeti i kriteriji za izbor i imenovanje jednog člana iz Federacije Bosne i Hercegovine u Upravni odbor Nezavisnog operatera sistema u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.


II


Kandidat za funkciju iz tačke I. ove Odluke, dužan je da ispunjava sljedeće uvjete:
Opći uvjeti
- da je državljanin Bosne i Hercegovine;
- da nije stariji od 65 godina na dan imenovanja ili u slučaju produženja mandata;
- da nije otpušten iz državne službe u institucijama BiH, odnosno entiteta, na osnovu disciplinske mjere u periodu od tri godine prije dana objavljivanja konkursa;
- da nije osuđivan za krivično djelo, privredni prestup ili prekršaj koji ga čini nepodobnim za obavljanje dužnosti u navedenom organu;
- da mu zakonom ili sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje drugih dužnosti;
- da se protiv njega ne vodi krivični postupak;
- da se na njega ne odnosi član IX. l. stav l. Ustava' Bosne i Hercegovine;
- da nema privatni/finansijski interes u elektroenergetskom sektoru;
- da nije na funkciji u političkoj stranci ili član organa zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti.
Posebni uvjeti
- visoka stručna sprema (VII stepen), tehničkog, ekonomskog ili pravnog smjera ili ekvivalentne kvalifikacije;
- najmanje pet godina radnog iskustva i stručnost u oblasti pnjenosa električne energije, usluga električne energije, pravnog restrukturiranja i reformi elektroenergetskog sektora, privatizacije, finansija, računovodstva, konkurentnosti, tržišta i regulacije ili potreba korisnika prijenosne mreže za uslugama električne energije.
Ostali uvjeti
- sposobnost za savjesno i odgovorno obavljanje poslova;
- sposobnost nepristrasnog donošenja odluka, organizacijske i komunikacijske sposobnosti;
- rezultati rada ostvareni tokom radne karijere.


III


Člana iz Federacije Bosne i Hercegovine u Upravni odbor Nezavisnog operatera sistema u Bosni i Hercegovini imenuje na prijedlog Komisije za izbor, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i dostavlja na odobrenje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.


IV


Komisiju za izbor imenuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine i ovom Odlukom.
U Komisiju za izbor, koja broji pet članova, imenovat će se lica koja imaju akademsko zvanje ili profesionalno znanje na istom ili višem nivou od nivoa za koji se provodi postupak, te lica koja su upoznata sa odredbama Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima i Zakona o osnivanju Nezavisnog operatera sistema za prijenosni sistem u Bosni i Hercegovini.

V


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 292/07
30. maja/svibnja 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s. r.