Na temelju članka 40. i 41. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/07), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
''TRANSFERA ZA RAZVOJ TURIZMA I OKOLIŠA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE'' UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2007. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava na poziciji 614100/Transfer za razvoj turizma i okoliša u F BiH, razdjel 61 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/07).


II


Proračunom Federacije BiH za 2007. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 3.000.000,00 KM (slovima: tri milijuna konvertibilnih maraka).


III


Sredstva iz točke II ove Odluke raspodjeljuju se po slijedećim programima:

1. Izrada strategije razvoja turizma U Federaciji BiH 400.000,00 KM

Ciljevi programa su: postići povećanje konkurentnosti turističke privrede, povećanje deviznog priliva od turizma, rast domaćeg turističkog prometa, te rast uposlenosti putem turizma i ugostiteljstva. Uz ove osnovne gospodarske ciljeve, očekivanja su Federacije BiH da se ovim projektom inicira kreiranje pozitivnog bh. imidža na svjetskom tržištu, da osigura dugoročnu zaštitu prirodnih, kulturnih i povijesnih resursa u funkciji turizma, da poboljša kvalitete života uz pomoć turizma i da osigura zaštitu turističkih potrošača suglasno današnjoj europskoj praksi.

Kriteriji za izbor programa: sredstva pod rednim brojem 1. dodjeljuju se korisnicima na temelju javnog poziva objavljenog u sredstvima javnog informiranja, a u skladu sa utvrđenim kriterijima koji će biti propisani javnim pozivom.

Korisnici programa su: pravna lica registrirana za obavljanje djelatnosti koja je predmet programa.

2. Poticaj izgradnji novih turističko-ugostiteljskih objekata i infrastrukture 300.000,00 KM

Ciljevi programa su: povećanje uposlenosti, razvoj obiteljskog turizma, promicanje poduzetništva i subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima.

Kriteriji za izbor programa su: kvaliteta programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; povećanje uposlenosti; ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani rezultati.

Korisnici programa su: zainteresirane pravne i fizičke osobe s prebivalištem u Federaciji BiH, sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

3. Izrada signalizacije i tematskih cesta u kantonima i Općinama (turistička signalizacija, vinske i ceste sira) 200.000,00 KM

Ciljevi programa su: povećanje turističkog prometa i potrošnje; podizanje općeg dojma o županiji/kantonu, općini i regiji kao turističkoj sredini; podizanje općeg kvaliteta života; provođenje aktivnosti na promidžbi sredine za inozemne i domaće goste, stvaranje tematski objedinjenih i organiziranih turističkih atrakcija kroz cijelu godinu povezivanjem prirodnih, kulturno-povijesnih i drugih znamenitosti regije.

Kriteriji za izbor programa jesu: kvaliteta programa; financijski plan; izvješće o namjenskom trošenju sredstava u 2006. godini; stupanj samofinanciranja; broj turista koji posjete županiju/kanton, općinu ili regiju, promicanje i zaštita baštine, povijesnog i kulturnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja regije.

Korisnici programa jesu: pravne osobe (turističke zajednice; jedinice lokalne/područne uprave; NVO, udruženja) s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

4. Potpora manifestacijama za razvoj turizma i ugostiteljstva od značaja za FBiH (tradicionalne vjerske manifestacije, sajmovi, izložbe, simpoziji,
okrugli stolovi i sl.) koje se organiziraju u FBiH, a doprinose razvoju turizma Federacije 500.000,00 KM

Cilj program je: promocija turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti u i izvan granica BiH: organiziranje sajamskih manifestacija od strane jedinica lokalne samouprave s ciljem promidžbe turizma i ugostiteljstva; potpora lakšem pristupu poduzetnika sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; organiziranje promotivnih događanja na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; promidžba domaćih proizvoda, pružanje potpore vjerskim organizacijama i udruženjima u organiziranju vjerskih manifestacija koje doprinose razvoju turizma u Federaciji BiH.

Kriteriji za izbor programa jesu: broj sudionica; plan i program; financijski plan; tradicija u organiziranju sajamskih manifestacija i tematskih izložbi; broj sudionika (prethodni i očekivani); kategorija sajamske manifestacije i tematske izložbe (lokalna, državna, međunarodna); očekivani efekti; stupanj samofinanciranja ili financiranja iz drugih izvora; medijska pokrivenost.

Korisnici programa jesu: udruge i NVO s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa, organizatori zajedničkog nastupa na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama, priređivači sajamskih manifestacija i tematskih izložbi u oblasti turizma, jedinice lokalne i područne samouprave, vjerske institucije, udruženja, ugostiteljski objekti s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

5. Potpora projektima mladih i žena poduzetnika u oblasti turizma i ugostiteljstva i zaštita okoliša 100.000,00 KM

Ciljevi programa su: promicanje poduzetništva žena u turizmu i ugostiteljstvu; veće uključivanje mladih u obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti; poboljšanje i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje žena i mladih poduzetnika; cijelo životno obrazovanje i trening žena za poduzetništvo; potpora lakšem početku poslova (registracije); organiziranje tribina i radionica za mlade turističke poduzetnike; korištenje inovatorskog potencijala u stvaranju domaćeg proizvoda.

Kriteriji za izbor programa jesu: povećanje uposlenosti žena i visokoobrazovnih mladih osoba; čuvanje kulturnog i povijesnog naslijeđa; stupanja samofinanciranja; kvaliteta programa; povećano korištenje kadrovskih i drugih resursa.

Korisnici programa jesu: fizičke osobe (državljanke BiH s prebivalištem u F BiH, državljani/državljanke BiH u dobnoj skupini do 30 godina starosti s prebivalištem u F BiH, inovatori državljani BiH s prebivalištem u F BiH) i pravne osobe (škole, fakulteti, instituti, udruge mladih, nevladine organizacije) s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

6. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša ISO (9001, 14.001 i HACCAP) 200.000,00 KM

Ciljevi programa su: promicanje kvalitete, upravljanje i zaštita okolišom, sigurnost hrane, primjena novih tehnologija u turizmu, jačanje veze između obrazovnog znanstveno-istraživačkog sustava i turizma, aktivniji rad na uvođenju ISO standarda u cilju podizanja kvalitete ponude, povećanje efikasnosti i konkurentnosti turističkih kapaciteta u F BiH.

Kriteriji programa su: certificiranost usluga iz oblasti turizma koje odgovaraju EU standardima, veći broj turističkih i ugostiteljskih subjekata zasnovanih na znanju, stupanj implementacije novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš.

Korisnici programa su: pravne i fizičke osobe s prebivalištem u F BiH, fakulteti, instituti i istraživački centri, institucije koje imaju aktivnosti da svojom djelatnošću podupiru razvoj turizma i zaštitu okoliša.

7. Financiranje tiskanja publikacija, stručnih časopisa, nabava i otkup publikacija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite životne sredine u F BiH, potpora promociji turizma i zaštite okoliša u elektroničkim i tiskanim medijima 200.000,00 KM

Ciljevi programa su: promidžba turizma, turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti; jačanje svijesti kod stanovništva u cilju zaštite životne sredine; izgradnja udobnijeg ambijenta za razvoj turizma; osiguravanje stručne literature za potrebe turističkih i ugostiteljskih djelatnika; uvođenje turizma i brige za okoliš u redovito i komplementarno obrazovanje.

Kriteriji za izbor programa jesu: sadržaj i namjena publikacije; kvaliteta publikacije; brojnost ciljne skupine kojoj je publikacija ili program namijenjena, program namijenjen promoviranju dobre prakse; klasifikacija publikacije (priručna, stručna, popularna i znanstvena); stupanj dovršenosti promidžbenog materijala; očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa i identiteta i drugo…

Korisnici programa jesu: NVO, udruženja; nakladnici; udruge turističkih i ugostiteljskih djelatnika; tiskari; obrazovne institucije, pojedinci s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

8. Potpora projektima turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša koje financiraju općine, gradovi ili kantoni 200.000,00 KM

Ciljevi programa jesu: potpora programima, aktivnostima i manifestacijama iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša od značaja za općine, gradove i županije/kantone u F BiH; povećanje uposlenosti; potpora djelatnostima koje ne zagađuju okoliš; skladniji regionalni razvoj; očuvanje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa; zbrinjavanje otpada; proizvodnja iz otpadnog materijala.

Kriteriji za izbor programa su: povećanje uposlenosti; osiguranje sredstava samofinanciranja; osiguranje financiranja iz drugih izvora; poboljšanje kvaliteta okoliša; ravnomjerni regionalni razvoj; eko-socijalni i tržišni učinci.

Korisnici programa su: općine, gradovi, županije/kantoni; istraživačke i druge institucije koje imaju utvrđene aktivnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i okoliša, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

9. Financiranje programa u cilju zaštite okoliša u F BiH 700.000,00 KM

Ciljevi programa su: jačanje svijesti stanovništva s ciljem zaštite okoliša; čišćenje korita rijeka, uređenje morske obale, zaštita i uređenje zelenih površina osobito posjećenijih turističkih mjesta; uređenje izletišta i odmarališta; održavanje stručnih i znanstvenih skupova i simpozija; izrada promidžbenog materijala u cilju promocije zdravog življenja.

Kriteriji za izbor programa jesu: poboljšanje kvaliteta okoliša; plan i program; financijski plan; osiguravanje financiranja iz drugih izvora; broj sudionika u realizaciji programa; očekivani rezultati.

Korisnici programa su: udruge koje imaju utvrđene aktivnosti glede zaštite okoliša; jedinice lokalne i područne samouprave i uprave; škole, fakulteti, instituti i drugi istraživački centri, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

10. Interventna sredstva rezerve za projekte i
programe u oblasti turizma, ugostiteljstva
i zaštite okoliša 200.000,00 KM

Cilj programa je: potpora programima i projektima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša.

Korisnici sredstava su: sve gore navedene kategorije od 1 do 9.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III ove Odluke, a temeljem javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma. Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke II ove Odluke objavit će se na službenoj web stranici Vlade Federacije, u ''Službenim novinama Federacije BiH'' i najmanje jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.


V


Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene temeljem Javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.


VI


S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke III ove Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


VII


Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svog stručnog povjerenstva kojeg imenuje federalni ministar okoliša i turizma.


VIII


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.


IX


Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


Ur. broj 230/07
16. svibnja/maja 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.