Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 7. stav 4. Zakona o privatizaciji preduzeća (''Službene novine Federacije BiH'', broj 27/97, 8/99, 32/00, 45/00, 54/00, 61/01, 27/02, 33/02, 28/04, 44/04 i 42/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je


U R E D B U

O POSTUPKU PRIPREME I PODJELE PREDUZEĆA
NA TEHNOEKONOMSKE CJELINE U SVRHU
PRIVATIZACIJE


I OPĆE ODREDBE


Član 1.


Ovom Uredbom uređuju se nadležnosti, način i postupak pripreme plana podjele, pripreme programa privatizacije i početnih bilansa preduzeća za koja je utvrđeno da je privatizacija uslovljena prethodnom podjelom preduzeća na samostalne tehnoekonomske cjeline (u daljnjem tekstu: tehnoekonomske cjeline, te postupak prodaje tehnoekonomskih cjelina.


II PRIPREMA PREDUZEĆA ZA PODJELU NA
TEHNOEKONOMSKE CJELINE

Član 2.


Preduzeće će se privatizirati uz prethodnu podjelu na tehnoekonomske cjeline ukoliko nije iskazan interes kupaca za kupovinu preduzeća u cjelini i kada je podjela preduzeća na održive tehnoekonomske cjeline moguća.
Podjela preduzeća na tehnoekonomske cjeline ne može se vršiti, ako preduzeće, kao cjelina, ima veće obaveze od vrijednosti imovine.


Član 3.


Inicijativu za podjelu preduzeća na tehnoekonomske cjeline u svrhu privatizacije može pokrenuti uprava preduzeća, nadležna agencija za privatizaciju i nadležno ministarstvo koje vrši ovlašćenja i obaveze vlasnika kapitala po osnovu državnog kapitala u tom preduzeću (u daljnjem tekstu: nadležno ministarstvo).


Član 4.


Na osnovu inicijative iz člana 3. ove Uredbe odluku o pokretanju postupka podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline u svrhu privatizacije donosi nadzorni odbor preduzeća.
Odluka iz stava 1. ovog članka sadrži osnovne razloge za pokretanje postupka podjele preduzeća, kriterije za podjelu i definisane tehnoekonomske cjeline.
Odluka iz stava 1. ovog člana, radi blagovremenog upoznavanja povjerilaca, objavljuje se najmanje u jednom dnevnom listu koji je dostupan na području Federacije Bosne i Hercegovine.


Član 5.


Nadzorni odbor preduzeća na osnovu odluke iz člana 4. stav 1. ove Uredbe, imenuje komisiju za izradu prijedloga plana podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline u svrhu privatizacije (u daljnjem tekstu: Komisije).
Komisija iz stava 1. ovog člana sastoji se od najmanje pet članova u kojem moraju biti zastupljene osobe potrebnih struka.
Komisiju iz stava 1. ovog člana čine predstavnici:

- preduzeća
- nadležnog ministarstva
- nadležne agencije
- sindikata preduzeća.

Pored članova komisije iz stava 3. ovog člana, u cilju pružanja stručne pomoći u izradi prijedloga plana podjele preduzeća mogu se, po potrebi, angažovati spoljni saradnici određenih struka (konsultantske i revizorske kuće, vještaci i drugi), o čemu odluku donosi nadzorni odbor.


Član 6.


Uprava i nadzorni odbor preduzeća, dužni su komisiji obezbijediti revidirane finansijske izvještaje za obračunski period koji je prethodio odluci o pokretanju postupka podjele, te pružiti sve podatke u vezi poslovanja i finansijskog stanja preduzeća, kao i ostale relevantne podatke koji su neophodni za izradu prijedloga plana podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline.
Tijekom svoga rada u pripremi, te izradi prijedloga plana podjele preduzeća, komisija je obavezna sarađivati sa nadležnom agencijom i nadležnim ministarstvom.


Član 7.


Nadzorni odbor utvrđuje prijedlog plana podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline i dostavlja nadležnoj agenciji za privatizaciju.


Član 8.


Prijedlog plana iz člana 7. ove Uredbe nadležna agencija za privatizaciju, putem nadležnog ministarstva, dostavlja nadležnoj vladi radi davanja saglasnosti i donošenja odluke o utvrđivanju metoda privatizacije.


Član 9.


Skupština preduzeća uz saglasnost iz člana 8. ove Uredbe donosi odluku o usvajanju plana podjele na tehnoekonomske cjeline.
Tehnoekonomske cjeline iz stava 1. ovog člana nemaju svojstvo pravnog lica i nastavljaju poslovati u sastavu preduzeća do njihove prodaje.


Član 10.


Nadležna agencija za privatizaciju, u svrhu privatizacije, a radi blagovremenog upoznavanja potencijalnih kupaca, obavještenje o odluci iz člana 8. ove Uredbe objavljuje u najmanje jednom dnevnom listu koji je dostupan na području Federacije Bosne i Hercegovine.
Obavještenje iz stava 1. ovog člana treba da sadrži osnovne naznake planirane podjele preduzeća na tehnoekonomske cjeline.


III PLAN PODJELE PREDUZEĆA NA
TEHNOEKONOMSKE CJELINE


Član 11.


Plan podjele preduzeća obavezno sadrži:

1. osnovne podatke o preduzeću kao cjelini;
2. osnovne razloge za podjelu preduzeća na tehnoekonomke cjeline u svrhu privatizacije sa utvrđivanjem tehnoekonomskih cjelina koje nastaju podjelom preduzeća;
3. osnovne podatke o tehoekonomskim cjelinama;
4. raspodjelu imovine i obaveza preduzeća po tehoekonomskim cjelinama;
5. imovina preduzeća koja nije u sastavu ni jedne tehnoekonomske cjeline;
6. raspored zaposlenika po tehoekonomskim cjelinama sa prijedlogom rješavanja eventualnog viška zaposlenih;
7. vlasnička prava u preduzeću koje se dijeli i u tehnoekonomskim cjelinama koje nastaju podjelom.

Predložena raspodjela iz tačke 4. i 6. ovog člana treba da obezbijedi dovoljnu konkurentnost tehnoekonomskih cjelina.
Planom podjele svaka tehnoekonomska cjelina treba da bude obrazložena posebno sa organizacionog, ekonomskog, tehnološkog, razvojnog, tržišnog, kadrovskog i infrastrukturnog aspekta.


IV IZRADA PROGRAMA PRIVATIZACIJE I POČETNIH
BILANSA STANJA SAMOSTALNIH
TEHNOEKONOMSKIH CJELINA


Član 12.


Elementi usvojenog plana podjele iz člana 11. ove Uredbe su obavezni okvir za pripremu programa privatizacije i početnih bilansi stanja tehnoekonomskih cjelina.


Član 13.


Preduzeće priprema programe privatizacije i početne bilanse stanja tehnoekonomskih cjelina i dostavlja ih nadležnoj agenciji na odobravanje.


Član 14.


Programi privatizacije i početni bilansi tehnoekonomskih cjelina pripremaju se po odredbama Zakona o početnoj bilansi preduzeća i banaka (''Službene novine Federacije BiH'', broj 12/98, 40/99 i 47/06) i podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog Zakona.


Član 15.


Preduzeće će poslovanje tehnoekonomskih cjelina računovodstveno odvojeno evidentirati po odobravanju programa privatizacije i početnog bilansa stanja istih.


V PRODAJA TEHNOEKONOMSKIH CJELINA


Član 16.


Prodaja tehnoekonomskih cjelina preduzeća vrši se po odredbama Zakona o privatizaciji preduzeća i podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog Zakona koji uređuju postupak velike privatizacije.


Član 17.


Imovina preduzeća iz člana 11. tačka 5. ove Uredbe predstavljaju zajedničku imovinu svih dijelova preduzeća.
Privatizacija imovine iz stava 1. ovog člana vrši se po odredbama Zakona o privatizaciji preduzeća i podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog Zakona koji uređuje postupak male privatizacije i obavlja se najkasnije prije okončanja privatizacije posljednje tehnoekonomske cjeline preduzeća.
Sredstva ostvarena privatizacijom imovine iz ovog člana, koriste se u skladu sa planom koji definiše nadzorni odbor preduzeća po prioritetima u skladu sa zakonom.


Član 18.


Preduzeće je dužno da u sudskom registru izvrši promjene koje su nastale prodajom tehnoekonomskih cjelina, a koje se odnose na djelatnost i organizaciju preduzeća.


Član 19.


Skupština preduzeća donosi odluku o isknjižavanju knjigovodstvene vrijednosti tehnoekonomske cjeline na teret osnovnog kapitala preduzeća nakon izdavanja rješenja nadležne agencije o odobravanju upisa izvršene privatizacije u sudski registar te tehnoekonomske cjeline.


Član 20.


Ukoliko je preduzeće organizirano kao dioničko društvo, privremeno se obustavlja promet dionicama preduzeća u periodu od dana izvršnosti odluke o prodaji tehnoekonomske cjeline do dana upisa kod Registra vrijednosnih papira, o čemu Registar obavještava nadležna agencija


Član 21.


Ovlašćuje se Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine da može donositi provedbeni akt za primjenu ove Uredbe.


Član 22.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 714/06
16. novembra 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.