Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03 i 2/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


U R E D B U

O OBEZBJEĐENJU SREDSTAVA ZA NABAVKU
PUTNIČKIH AUTOMOBILA RATNIM VOJNIM
INVALIDIMA 100% PRVE GRUPE


Član 1.


Ovom Uredbom utvrđuju se kriteriji i način obezbjeđenja sredstava za nabavku putničkih automobila ratnim vojnim invalidima 100% prve grupe, vrsta putničkog automobila i druga pitanja od značaja za korištenje po ovom osnovu nabavljenog putničkog automobila.


Član 2.


Pravo na obezbjeđenje sredstava za nabavku putničkog automobila imaju ratni vojni invalidi pripadnici Oružanih snaga (Armije RBiH, MUP-a i HVO-a), kojima je pravosnažnim rješenjem priznato svojstvo ratnog vojnog invalida 100% prve grupe, koji imaju prebivalište i stalno žive na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Pravo iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti ratni vojni invalidi koji do stupanja na snagu ove Uredbe nisu po bilo kom drugom osnovu dobili putnički automobil ili sredstva za nabavku putničkog automobila, od bilo kog drugog civilnog ili vojnog organa u posljednjih sedam godina.


Član 3.


Listu kandidata za obezbjeđenje sredstava za nabavku putničkog automobila, u skladu sa kriterijima iz ove Uredbe, sačinjava Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), na osnovu podataka kantonalnih ministarstava i uprava nadležnih za boračko-invalidsku zaštitu a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima u tekućoj godini i vodeći računa o teritorijalnoj zastupljenosti korisnika ovih sredstava.


Član 4.


Prioritet za obezbjeđenje sredstava za nabavku putničkog automobila, ukoliko su ispunjeni uvjeti iz ove Uredbe, imaju ratni vojni invalidi 100% prve grupe koji do sada nikada nisu dobili putnički automobil, a zatim paraplegičari i invalidi sa potpunim gubitkom vida na oba oka.
Preuzimanje automobila vrši se samo lično.


Član 5.


Predmet obezbjeđenja sredstava, u smislu ove Uredbe, je nabavka putničkog automobila (karavan) sa standardnom opremom i slijedećim tehničkim karakteristikama:

Motor -1,4 55KW (A) benzinac
Obim (cm3) -1390 cm3
Mjenjač -automatski-4-stupanjski s fuzzy logic sistemom
Karoserija -5 sjedala, 5 vrata, 2 dijela
Upravljač -direktno upravljanje zupčastom letvom sa
elektromehaničkim servo upravljačem

Unutrašnje dimenzije:
- mjere komfora naprijed min. 860 mm.
- Bočni prostor naprijed 1380 mm
- Prtljažnik sa podignutim stražnjim sjedalom 426 lit sa spuštenim stražnjim sjedalom 1225 lit.


Član 6.


Lice za koje su obezbijeđena sredstva za nabavku putničkog automobila, dužno je automobil koristiti za svoje potrebe i ne može ga otuđiti u periodu od sedam godina.
O dodjeli sredstava za kupovinu automobila iz člana 5. ove Uredbe, Federalno ministarstvo zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava, kojim se precizira vrsta i tip putničkog automobila, broj motora i šasije, godina proizvodnje, broj lične karte i jedinstveni matični broj lica za koje se obezbjeđuju sredstva za kupovinu putničkog automobila, kao i prava i obaveze ugovornih strana.


Član 7.


Obezbjeđenje sredstava za nabavku putničkih automobila iz člana 5. ove Uredbe vršit će se u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u visini od najmanje 0,15% (nulapetnaestposto) ukupnog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za tekuću godinu, jednokratno, svake godine do završetka ovog kruga obezbjeđenja sredstava za ovu namjenu.


Član 8.


Lice iz člana 2. ove Uredbe ne može po istom osnovu koristiti carinske i porezne povlastice prilikom nabavke putničkog automobila iz člana 5. ove Uredbe i kupovine drugog putničkog automobila, u periodu koji je regulisan važećim propisima.


Član 9.


Federalno ministarstvo je dužno informisati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine o provođenju ove Uredbe najmanje jedanput godišnje.


Član 10.


Za realizaciju ove Uredbe zadužuje se Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.


Član 11.


Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Odluka o kriterijima i načinu dodjele putničkih automobila ratnim vojnim invalidima 100% prve grupe (''Službene novine Federacije BiH'', br. 14/02).


Član 12.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 530/06
17. augusta/kolovoza 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.