Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na prijedlog federalnog ministra rada i socijalne politike, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D U K U

O RASPODJELI SREDSTAVA ''SUBVENCIJE PO
OSNOVU UVOĐENJA PDV-a'' UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2006. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
RADA I SOCIJALNE POLITIKE


I


Odobrava se raspodjela sredstava ''Subvencije po osnovu uvođenja PDV-a'', utvrđenih u razdjelu 51 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2006. godinu, pozicija 614400, u iznosu od 25.000.000,00 KM, u svrhu ublažavanja negativnih posljedica uvođenja PDV-a, u skladu sa Programom mjera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za ublažavanje posljedica uvođenja poreza na dodatnu vrijednost za najsiromašnije kategorije stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2006. godinu.


II


Sredstva iz tačke I ove Odluke raspoređuju se na sljedeći način:

1. Federalni zavod za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje
- sredstva su namijenjena za korisnike penzije čija je visina penzije do 200,00 KM i istim će se mjesečno uz penzije isplaćivati po 10,00 KM. Iz prava na ovaj vid pomoći izuzimaju se penzioneri koji dio penzije primaju iz inostranstva 18,000.000,00 KM
2. ''BH-GAS'' d.d.o Sarajevo
- sredstva namijenjena u svrhu participacije cijena prirodnog gasa za period prvi kvartal 2006. godine 500.000,00 KM
3. Javnoj zdravstvenoj ustanovi Kantonalna bolnica Goražde
- sredstva namijenjena za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana, a naročito penzionera Bosansko-podrinjskog kantona
65.000,00 KM
4. Resornim kantonalnim ministarstvima nadležnim za
socijalnu politiku
- sredstva namijenjena za pomoć i podršku osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe 6,435.000,00 KM.


III


Prenos sredstava iz tačke II Odluke vršit će se na osnovu pojedinačnih odluka federalnog ministra rada i socijalne politike na sljedeći način:

- sredstva iz tačke II alineja 1. Odluke – na osnovu obrazloženog zahtjeva Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje sa podacima o stvarnom broju korisnika čija je visina penzije manja od 200,00 KM.
- sredstva iz tačke II alineja 2. i 3. Odluke doznačit će se navedenim korisnicima u cijelosti odmah nakon donošenja ove Odluke.
- sredstva iz tačke II alineja 4. Odluke prenijet će se na nadležna kantonalna ministarstva na osnovu podataka o stvarnom broju korisnika koje će dostaviti nadležne kantonalne službe, odnosno resorna ministarstva..


IV


O realizaciji utrošenih sredstava Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izvještavat će Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.


V


Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svako u okviru svoje nadležnosti.


VI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim
novinama Federacije Bosne i Hercegovine''.


V broj 131/06
13. aprila/travnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.