Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na 145. sjednici održanoj u Sarajevu 16. marta 2006. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA ZAKLJUČIVANJE
SUPSIDIJARNOG SPORAZUMA O KREDITU IZMEĐU
BOSNE I HERCEGOVINE I FEDERACIJE BOSNE
I HERCEGOVINE ZA KREDIT EVROPSKE
INVESTICIONE BANKE (EIB) ZA
PROJEKT ''ŽELJEZNICE II''


I


Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine za kredit Evropske investicione banke (EIB) za Projekt ''Željeznice II'', u iznosu od 51.600.000,00 EUR-a.


II


Kreditna sredstva će se koristiti za finansiranje prioritetnih investicionih potreba na odabranim željezničkim dionicama Pan-evropskog koridora Vc i na liniji paralelnoj Koridoru X.


III


Kreditna sredstva iz tačke I ove Odluke će se koristiti pod sljedećim uvjetima:

- rok otplate: najduže 20 godina, uključujući
- grace period: 5 godina,
- kamata:
a) fiksna kamatna stopa ili
b) fluktuirajuća kamatna stopa sa promjenjivim opsegom ili
c) fluktuirajuća kamatna stopa sa fiksnim opsegom.


IV


Obavezuje se Federalno ministarstvo finansija – Federalno ministarstvo financija da sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine i sa Javnom željezničkom korporacijom Bosne i Hercegovine usaglasi i zaključi odgovarajući ugovor o kreditu u skladu sa Finansijskim ugovorom između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za Projekt ''Željeznice II''.


V


Za realiziranje ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo finansija – Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, svako u okviru svoje nadležnosti.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 84/06
16. marta/ožujka 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.