Temeljem članka 36. i 39. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2006. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 12/06) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
''TRANSFERA ZA FOND ZA NAKLADNIŠTVO''
UTVRĐENIH PRORAČUNOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2006. GODINU


I


Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ''Transfera za fond za nakladništvo'' utvrđenih u razdjelu 52. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2006. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 12/06), kako slijedi:

1.500.000,00 KM

R. broj Naziv
programa Svrha programa Organizacija
primalac Iznos
1. 2. 3. 4. 5.
1. Revolving kreditna sredstva Olakšavanje proizvodnog procesa Izdavači/nakladnici
600.000,00
Kriteriji:
- Kvaliteta izdavačkog programa.
- Poslovna i programska solidnost izdavača
2. Nagrade za autorski rad za djela domaćih pisaca i prevodilaca -Novija književnost
-Kritičkoteorijska djela Izdavači/Nakladnici 175.000,00
Kriteriji
- Novija književnost
- Kritičkoteorijska djela
3. Periodika Časopisi Izdavači/Nakladnici 180.000,00
Projekti kojima se pospješuje i na seriozan način intenzivira prisutnost knjige i časopisa, odnosno autorskoga rada i izdavačkih rezultata, u domaćem i međunarodnom kulturnom i književnom životu.
4. Autorska prava i drugi troškovi Internet biblioteke-lektira za osnovne i srednje škole, servisiranje poslova Fondacije Nabavka opreme potrebne za rad Fondacije i objavljivanje lektire, Stvaranje materijalnih pretpostavki za realiziranje programskih zadataka Provizija banke 260.000,00
Kriteriji za servisiranje poslova Fondacije propisani su općim aktima i Planom poslovanja Fondacije.
5. Plasman i promoviranje knjiga -Plasman društveno vrijednih knjiga,
-Promoviranje knjiga i časopisa Organizatori sajmova i prezentacija 85.000,00
Projekti kojima se pospješuje i na seriozan način intenzivira prisutnost knjige i časopisa, odnosno autorskog rada i izdavačkih rezultata, u domaćem i međunarodnom kulturnom životu.
6. Sredstva rezerve Financijska podrška za zahtjeve, projekte i i potrebe koji se ocjene vrijednim a pojave se izvan natječaja Institucije, autori i drugi pojedinci izvršioci poslova u okviru određenog projekta 200.000,00

II


Za programske stavke od 1., 2. i 3., utvrđene Programom iz tačke I ove Odluke sredstva će se dodijeliti na osnovu konkursa/natječaja koji će se objaviti u sredstvima informiranja.

III


Odluku o objavljivanju konkursa donosi Upravni odbor u skladu sa Pravilnikom o procedurama i kriterijima za raspodjelu sredstava Fondacije.


IV


Izbor korisnika sredstava Fondacije u kategorijama u tačkama 1., 2., i 3. Programa utroška sredstava, po završenom natječaju vrši Upravni odbor, odlukom u skladu s utvrđenim kriterijima, a odluka se objavljuje u sredstvima javnog informiranja.


V


S izabranim izdavačem, korisnikom bespovratnih sredstava Fondacije iz tačke 2. i 3. Programa utroška sredstava, Fondacije će zaključiti ugovor o korištenju bespovratnih sredstava.


VI


S izabranim korisnikom revolving-kreditnih sredstava iz tačke 1. Programa utroška sredstava, ugovor o korištenju revolving-kreditnih sredstava izabrani korisnik će zaključiti s UPI Bankom d.d. Sarajevo, u ime i za račun Fondacije.


VII


Sredstva iz tačke 6. Programa utroška sredstava raspoređivat će se na osnovu odluke Upravnog odbora Fondacije i federalnog ministra kulture i sporta, a dodjeljivat će se na temelju ugovora sa korisnicima o načinu korištenja revolving ili bespovratnih sredstava.


VIII


Za izdatke do 1.000,00 KM odluku može donijeti predsjednik Upravnog odbora, s tim što je obavezan tromjesečno podnijeti izvještaj Upravnom odboru o raspolaganju sredstvima u skladu sa ovom točkom.


IX


Upravni odbor Fondacije za izdavaštvo/nakladništvo izvještavat će o utrošenim sredstvima Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.


X


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 86/06
23. ožujka/marta 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.