Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 76. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 28/06) i Zaključaka Vlade Federacije BiH V broj 548/2006 od 7.9.2006. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 178. sjednici, održanoj 14. novembra 2006. godine u Sarajevu, donijela


O D L U K U

O PRIJENOSU JAVNIH OVLAŠTENJA IZ OBLASTI
RADA STANICA TEHNIČKOG PREGLEDA
NA STRUČNU INSTITUCIJU


I

Prenose se javna ovlaštenja iz oblasti rada stanica tehničkog pregleda na stručnu instituciju ''Institut za privredni inžinjering d.o.o. Zenica, sa sjedištem u ulici Fakultetska broj 1, Zenica.


II


Prije prijenosa ovlaštenja Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će sklopiti poseban ugovor sa privrednim društvom iz tačke 1. ove Odluke, kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze, na koju saglasnost daje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.


III


Dio djelatnosti iz nadležnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, koje će se prenijeti na izabranu stručnu instituciju odnose se na:
- vršenje stručnog osposobljavanja kadrova za obavljanje poslova kontrolora tehničke ispravnosti vozila i drugih osoba koje rade na stručnim poslovima tehničkog pregleda;
- organizovanje periodične provjere znanja kontrolora tehničke ispravnosti vozila i drugog osoblja koje radi na stručnim poslovima tehničkog pregleda;
- organizovanje kontrole izvršenog baždarenja opreme kojom se vrši kontrola tehničke ispravnosti vozila;
- vršenje obrade podataka i izradu analiza iz oblasti tehničkog pregleda vozila;
- davanje pisanih uputstava i informacija, te izrada stručnih publikacija iz oblasti tehničkog pregleda vozila;
- organizovanje uvezivanja stanica za tehnički pregled vozila i drugih zainteresovanih subjekata u jedinstven informatički sistem vezan za poslove tehničkog pregleda vozila.


IV


Stručna institucija iz tačke 1. ove Odluke gubi prenesena javna ovlaštenja u slučaju propisanom iz člana 77. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 28/06).


V


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 773/06
14. novembra/studenoga 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.