Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03 i 2/06), a u vezi s članom 7 Uredbe o jedinstvenoj federalnoj uniformi (''Službene novine Federacije BiH'', broj 62/05), na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O OBLIKU (KROJU) I IZRADI
JEDINSTVENE POLICIJSKE UNIFORME


I


Ovom Odlukom se uređuje oblik (kroj) jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine i zajedničkih dijelova te uniforme, boja, način izrade, vrijeme trajanja i vrsta materijala od kojih se izrađuju dijelovi jedinstvene policijske uniforme.


II OBLIK (KROJ)


II
Jedinstvena policijska uniforma


Jedinstvena policijska uniforma svih policijskih snaga sastoji se od: kratke jakne s odgovarajućim ulošcima, pantalona, kape beretke, kape kačketa, šapke, košulje, kravate, čarapa i plitkih cipela (čizmi), kožnih rukavica, kišne jakne (kabanice), kaiša za pantalone i opasača, a ti sastavni dijelovi imaju sljedeći kroj i to:

1. Kratka jakna je postavljena podstavom i kopča se patent zatvaračem i u donjem dijelu dugmetom. Naprijed su dva prsna džepa sa patent zatvaračem i dva donja džepa sa lajsnom – ubačenom u prednji stranični šav. Gornji džepovi se prikriveno kopčaju, a iznad lijevoga džepa našiven je kvadratić od iste tkanine za značku. Na lijevoj strani jakne taj dio prednjice proštepan je štepom 4 cm, koja ujedno pričvršćuje prednjicu sa bezecom i patent zatvaračem. Leđa su sječena sa strane i sačinjena su iz tri dijela s ukrasnim štepom i s ubačenom faltnom u gornjem dijelu. Faltne su učvršćene na donjem kraju. Jakna se u donjem dijelu završava lajsnom širine 6 cm (na leđnom dijelu lajsna je elastična u dužini od 30 cm, po 15 cm sa svake strane) i kopčanjem na sredini rupicom i dugmetom. Na leđima sa strane nalaze se po tri faltne. Rukav je komotnog kroja, koji se završava na dužini sa lajsnom širine 5 cm, koja se kopča rupicom i dugmetom. Kragna je sa štepom. Jakna je postavljena kvalitetnom podstavom sa dva džepa. Lijeva strana se zatvara patent zatvaračem, a desna je otvorena. Oba džepa su oblikovana sa dva paspula uredno proštepana. Jakna je dva puta štepana: po šavu prednjice, satla, patne, lajsne, orukavlja gornjega dijela, šava rukava, ramena, manžetna rukava i naramenica. Jednom je štepana; kragna, prednji dio kant, po dužini jakne.
2. Pantalone imaju dva dužinska džepa naprijed, sa dva zapeglana paspula širine po 0,5 cm, iber štepan širinom 0,2 cm, te na krajevima učvršćeni ringlicom. Na desnoj strani zadnjice nalazi se jedan džep sa patnom, na kojoj se nalaze rupice za kopčanje. Na sredini prednjica u pojasu su ušivane po jedna faltna dubine 2,5 cm duplo okrenute prema nazad. Prednjice pantalona su s unutrašnje strane pojačane podstavom do ispod koljena. Šlic naprijed se kopča dugmetima (3 komada), jednim dugmetom na pojasu i jednom kopčom, te je proštepan ravno s učvršćenom ringlicom na kraju. Na gornjem dijelu pantalona se našiva pojas iz dva dijela s osam gajki. Širina pojasa je 5 cm, a gajke su učvršćene 2 cm, ispod pojasa radi širine opasača. Na donjem kraju pantalona nogavice se pojačavaju sa našivenim zaštitnikom. Pantalone ljetne su istog oblika, ali drugog sirovinskog sastava.
3. Kapa beretka uobičajenoga je oblika (kroja). Postavljena je uobičajenim materijalom. Donji rub kape je opšiven uskim ajnfasom od crne kože širine 1 cm. U kožni opšiv je uvučena traka za fino podešavanje veličine. Na dance se postavljaju dvije metalne riglice crne boje. Na kapi se sa prednje strane postavlja značka za policijsku kapu štitastog oblika na udaljenosti od 2 cm.
4. Kapa kačket je uobičajenoga oblika (kroja). Kačket je podstavljen uobičajenim materijalom. Donji rub kačketa je opšiven uskim ajnfasom od crne kože širine 1 cm. U kožni opšiv je uvučena traka za fino podešavanje veličine. Na dance se postavljaju dvije metalne riglice crne boje. Na kapi se sa prednje strane postavlja značka za policijsku kapu štitastog oblika.
5. Šapka je osmougaonog oblika, podstavljena uobičajenim materijalom. Na prednjoj strani šapke je našiven šilt koji je obrubljen (paspuliran) PVC vrpcom. Na gornjem prednjem dijelu šilta je našiven burtaš zlatnožute boje. Iznad šilta je postavljen podbradnk širine 1,6 cm, sa tunelima na krajevima. Podbradnik je pričvršćen metalnim dugmadima, izrađen je od kože i iste je boje kao šilt. Podbradnik šapke za policijske službenike od čina višeg inspektora do čina glavnog generalnog inspektora policije izrađen je u obliku pletenice od sintetike zlatnožute boje. Unutrašnji dio oboda šapke je podstavljen znojnicom od fidalona ili sličnog odgovarajućeg materijala širine 4 cm. Na šapki se sa prednje strane na sredini, na 2 cm udaljenosti od podbradnika, postavlja značka za policijsku šapku štitastog oblika.
6. Košulja je uobičajenoga oblika i kroja. Na prednjoj strani se nalaze dva džepa s iber štepanom lajsnom i patnama koje su ojačane, na lijevoj strani prednjice se našiva lajsna širine 3 cm na kojoj se nalaze rupice za dugmad. Na košulji s kratkim rukavima nalaze se naramenice od iste tkanine kao i košulja i izrađene su tako da se na njih mogu navući naramenice s oznakama činova. Rukavi se završavaju manžetnama.
7. Kravata je uobičajenoga oblika (kroja) i dužine, podešena za zakopčavanje gumicom.
8. Čarape su uobičajenoga oblika i veličine i ojačane na peti i prstima.
9. Plitke cipele su uobičajenog oblika (kroja), crne boje, izrađene od prirodne kože s lijepljenim gumenim đonom, anilinskom ili platnenom podstavom, bez ukrasa, na vezivanje (šnjiranje) i potpeticama visine do 3 cm za muškarce i visine do 4,5 cm za žene.


III
Zajednički dijelovi jedinstvene policijske odore


Zajednički dijelovi jedinstvene policijske odore su kaiš za pantalone, opasač sa futrolom za pištolj i kišna jakna a imaju sljedeći kroj:

1. Kemen za hlače izrađen je od prirodne kože dužine 105-120 cm, debljine 2,5-3 mm, a zakopčava se kopčom širine 4,5 cm i dužine 7 cm od matiranog dekapiranog lima;
2. Opasač je izrađen od prirodne kože, standardne dužine, širine 5 cm, debljine 4 mm, ojačan na lijevoj strani do polovice dužine opasača istim materijalom. Na opasaču se nalazi metalna toka s jednim ili dva trna (igle), kožna futrola za odgovarajući pištolj, futrola za rezervni okvir za streljivo, futrola za lisice, futrola za bateriju, futrola za radiostanicu i dvije pokretne gajke s metalnim alkama za nošenje dodatne opreme policijskog službenika;
3. Kišna jakna (kabanica) uobičajenog je kroja, izrađena od nepromočivog materijala, prilagođena za prikopčavanje uloška vjetrovke, dužine do polovice natkoljenice i ima kapuljaču. Zakopčava se s četiri digmeta, a sa lijeve i desne strane prednjice nalaze se kose lajsne – imitacije džepova. Kišna jakna je od ovratnika do sredine prsa i preko pleća ojačana istim materijalom od kojeg je izrađena, a na plećima ispod ojačanja, kao i ispod pazuha, ušivena je mrežasta traka. Na kišnoj jakni (kabanici) nije predviđeno mjesto za postavljanje naramenica.

Kratka jakna s odgovarajućim ulošcima, pantalone i košulje za policijske službenike žene istoga su izgleda kao i za policijske službenike muškarce, s tim što su prilagođeni anatomskoj građi žene i što su dugmad prišivena na lijevom pešu.


III BOJA, NAČIN IZRADE, MATERIJALI ZA IZRADU I VRIJEME TRAJANJA SASTAVNIH DIJELOVA UNIFORME


IV
Boja unifrome


Kratka jakna, pantalone, kapa beretka, kapa kačket, šapka, kravata, čarape i kišna jakna su graosive boje (kataloški broj 581 /0/).
Košulja je svijetlosive boje (boja leda).
Cipele, opasač i remen za pantalone crne su boje.


V
Način izrade uniforme


Odora se izrađuje u standardnim veličinskim brojevima.
Zajednički dijelovi odore izrađuju se u standardnim veličinama.


VI
Materijal za izradu uniforme


Materijali za izradu uniforme, odnosno sastavnih dijelova i zajedničkih dijelova jedinstvene policijske uniforme, moraju ispunjavati sljedeće uvjete u pogledu vrste i sirovinskog sastava osnovnog materijala:

1. Tergal – tkanina za jaknu, pantole i šapku:
- vuna 45%,
- poliester 55%,
- težina po 1 m2 od 200 g do 400 g,
- širina 140-150 cm,
- dozvoljeno skupljanje po osnovi i potki 1%,
- postojanost boje od 4 do 5;
2. Tkanina za pantalone ljetne:
- pamuk 50%,
- sintetičko vlakno 50%,
- širina tkanine 90 cm,
- težina po 1 m2 140 g,
- dozvoljeno skupljanje po osnovi i potki 1%,
- postojanost broje od 4 do 5;
3. Tkanina za košulju:
- pamuk od 60 do 70%,
- poliester od 30 do 40%
- težina po 1 m2 150 do 170 g,
- širina 140-150 cm,
- dozvoljeno skupljanje po osnovi i potki 1%;
4. Tkanina za kišnu jaknu:
- vodootporni poliester – gumirani poliamit (sintetičko vlakno 100%),
- težina 1 m2 80 do 200 g,
- dozvoljen skupljanje po osnovi i potki 1%
5. Čarape:
- pamuk 60%,
- poliamid 40%;
6. Kravata: vještačka svila 100%.
7. Kapa beretka i kačket: pamuk 100% (za kape – češljani pamuk).


VII
Vrijeme trajanja sastavnih dijelova uniforme


Vrijeme trajanja dijelova uniforme je:
1) Jedna godina za:
- 2 košulje dugih rukava,
- 2 košulje kratkih rukava,
- 2 kravate,
- 1 par plitkih cipela za muškarce i žene,
- 3 para čarapa;
2) Dvije godine za:
- kratku jaknu,
- dvoje pantalona zimskih.
- dvoje pantalona ljetnih,
- šapku,
- kapu beretku,
- kapu kačket;
3) Tri godine za:
- kišnu jaknu,
- opasač sa futrolom,
- kaiš.

Vrijeme određeno za trajanje uniforme, sastavnih i dopunskih dijelova odore iz stava 1. ove tačke produžava se, i to:
1) za vrijeme privremene nesposobnosti policijskog službenika zbog bolesti ili povrede zadobijene u vršenju poslova i zadataka policije;
2) za vrijeme za koje je policijski službenik, u skladu sa zakonom, privremeno udaljen sa poslova i zadataka;
3) za vrijeme koje je policijski službenik proveo na poslovima i zadacima u policijskom organu za čije obavljanje nije propisano nošenje uniforme, kao i sastavnih dopunskih dijelova uniforme.


IV PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


VIII
Prestanak važenja ranijih propisa


Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Uputstvo o obliku, kroju, izradi i nošenju uniforme, sastavnih i dopunskih dijelova uniforme, propisanih Uredbom o jedinstvenoj federalnoj unoformi policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj 02/1-02-1-84, od 9. 8. 2001 godine, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.


IX
Stupanje na snagu


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 75/06
16. marta 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.