Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa točkom V odluke o privremenom upravljanju stvorenim kreditnim revolving fondovima po Projektu Lokalnih inicijativa i Projektu Lokalnog razvoja (''Službene novine Federacije BiH'', broj 3/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O UPRAVLJANJU REVOLVING FONDOVIMA PO
PROJEKTIMA ''LOKALNE INICIJATIVE'' I
''LOKALNI RAZVOJ''


I


Ovom odlukom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) prenosi upravljanje kreditnim revolving sredstvima, stvorenim u okviru Projekta lokalnih inicijativa (u daljnjem tekstu: LIP) i projekta Lokalnog razvoja (u daljnjem tekstu: LDP), sa Fondacije za održivi razvoj (u daljnjem tekstu: Fondacija ODRAZ) na Investicijsku banku Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Investicijska banka).
U tu svrhu Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo financija) će sa Investicijskom bankom zaključiti ugovor o upravljanju sredstvima revolving fondova u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.


II


Pod revolving sredstvima iz točke I ove Odluke podrazumijevaju se sredstva Mikrokreditnog fonda , uspostavljenog u okviru LIP-a, sa stanjem na dan 31. 10. 2005. godine, u iznosu od 37.134.069,00 KM i sredstva Fonda za kreditiranje općina, uspostavljenog u okviru LDP-a, sa stanjem na dan 30. 9. 2005. godine, u iznosu od 14.125.797,00 KM, kao i druga sredstva ostvarena iz cijene kapitala po ovim projektima.


III


Kreditna sredstva revolving fondova iz točke II ove odluke će se koristiti za kreditiranje općinske infrastrukture, mikrokreditiranje, servis duga prema Svjetskoj banci i pokriće troškova upravljanja.


IV


Vlada Federacije, na prijedlog Ministarstva financija, utvrđuje uvjete za kreditiranje krajnjih korisnika u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.


V


Investicijska banka će, preuzimanjem revolving fondova iz točke II ove Odluke, preuzeti i potrebno osoblje LIP-a i LPD-a za upravljanje revolving fondovima iz točke II ove Odluke.


VI


Vlada Federacije će osnovati Komisiju za revolving sredstva, koja će pratiti upravljanje revolving fondovima iz točke II ove Odluke.


VII


Zadužuje se Fondacija ODRAZ da svu dokumentaciju koja se odnosi na navedene projekte, uključujući i prijenos ovlaštenih potpisnika računa, na ovim projektima preda Investicijskoj banci najkasnije 15 dana od datuma potpisivanja ugovora iz točke I stavak 2. ove odluke.
Zadužuje se Fondacija ODRAZ da osnovna sredstva koja su nabavljena u okviru LDP-a i LIP-a prenese na Investicijsku banku u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.


VIII


Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o privremenom upravljanju stvorenim kreditnim revolving sredstvima po Projektu Lokalnih inicijativa u Projektu Lokalnog razvoja (''Službene novine Federacije BiH'', broj 3/06).


IX


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 733/06
16. studenoga 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.