Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Odluke Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 14/06), a u svezi sa člankom 21. stavak 2. Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini (''Službeni glasnik BiH'', broj 44/03 i 52/04) i člankom 5. stavak 3. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda (''Službeni glasnik BiH'', broj 55/04), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O KRITERIJIMA I NAČINU RASPODJELE PRIHODA
OD NEIZRAVNIH POREZA KOJI SE UPLAĆUJU
PUTEM JEDINSTVENOG RAČUNA IZMEĐU
KORISNIKA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I


Ovom Odlukom utvrđuju se kriteriji i način raspodjele prihoda od neizravnih poreza koji se uplaćuju putem Jedinstvenog računa na osnovi Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda (''Službeni glasnik BiH'', broj 55/04), a koji se prenose na Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) između korisnika u Federaciji.


II


Prihodi od neizravnih poreza koji se prenose s Jedinstvenog računa na Federaciju raspoređuju se između Federacije, kantona i Direkcija za ceste do visine ostvarenih prihoda u 2005. godini.
Udio prihoda sa Jedinstvenog računa od neizravnih poreza iz stavka 1. ove točke između korisnika u Federaciji utvrđuju se na bazi kriterija ostvarenih prihoda od neizravnih poreza u 2005. godini.


III


Koeficijenti raspodjele utvrđeni na bazi kriterija iz toč. II ove Odluke iznose za:

Federaciju 36,2%
Kantone 58,9%
Direkciju cesta Federacije 4,9%
Bosne i Hercegovine
I nadležnih organa za ceste.

Kantoni su obvezni općinama na svom području osigurati pripadajući dio prihoda od neizravnih poreza u visini dodijeljenog (ostvarenog) poreza na promet u 2005. godini.


IV


Sredstva s Jedinstvenog računa koja pripadaju Federaciji usmjeravaju se na Poseban račun za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa, otvoren u komercijalnoj banci na temelju ugovora zaključenog između Federalnog ministarstva financija i banke.
Poseban račun za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa:

UPI banka d.d. Sarajevo
Broj: 154 001 20003452 22

Banka kod koje je otvoren Poseban račun za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa doznačava odgovarajući iznos korisnicima prema postotcima iz točke III, ove odluke na način da:

1. Sredstva koja pripadaju Federaciji prazni na račun javnih prihoda Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, otvoren kod Upi banke d.d. Sarajevo.
Broj: 154 001 11006614 92
2. Sredstva koja pripadaju kantonima prazni na Poseban račun Proračuna
Federacije Bosne i Hercegovine i to:
Upi banka d.d. Sarajevo broj: 154 001 20001532 59
Raspoređivanje tih sredstava između kantona obavlja se na temelju
Naputka o učešću kantona, i nadležnih kantonalnih organa za ceste u
prihodima od neizravnih poreza i načina raspoređivanja tih prihoda
(''Službene novine Federacije BiH'', broj 14/06).
3. Sredstva koja pripadaju Direkcijama cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine po utvrđenom postotku sa Posebnog računa za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa banka prazni na račun broj: 154 001 20002572 43 otvoren kod Upi banke d.d. Sarajevo i dijele se u propisanom omjeru između Direkcije cesta Federacije BiH i nadležnih kantonalnih organa za ceste, s tim da će se raspodjela između nadležnih organa za ceste obavljati na osnovu Naputka o učešću kantona i nadležnih kantonalnih organa za ceste u prihodima od indirektnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda (''Službene novine Federacije BiH'', broj 14/06).
4. Prilikom prijenosa sredstava na odgovarajuće račune korisnika prihoda od neizravnih poreza, banka upisuje za korisnike pod rednim brojem 1. ove točke, oznaku vrste prihoda 717111 . Prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju Federaciji, pod rednim brojem 2. oznaku 717121 – Prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju kantonima, dok kod prijenosa sredstava na korisnike pod rednim brojem 3. upisuje oznaku 717131 – Prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju Direkcijama cesta.


V


Ova Odluka primjenivat će se do usvajanja novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.


VI


Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje primjena Odluke o utvrđivanju kriterija i načinu raspodjele prihoda od neizravnih poreza koji se uplaćuju putem jedinstvenog računa između korisnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 6/05).


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 91/06
27. ožujka 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.