Na osnovu člana 7. stav 5. Zakona o doprinosima (''Službene novine Federacije BiH'', broj 35/98, 54/00, 16/01, 37/01, 1/02 i 17/06), a u vezi sa članom 80. stav 1. tačka 8. Zakona o zdravstvenom osiguranju (''Službene novine Federacije BiH'', broj 30/97 i 7/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na zajednički prijedlog Federalnog ministarstva financija-Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O PRIVREMENOM UTVRĐIVANJU DOPRINOSA ZA
ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZAPOSLENIKA NA
RADU U INOSTRANSTVU


I


I – OPĆA ODREDBA


Ovom Odlukom privremeno se utvrđuje obaveza plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenika koje poslodavac ili federalni organ vlasti upute na rad u inostranstvo, visina doprinosa, obaveza izdavanja potvrde o plaćenom doprinosu, obaveza vođenja knjigovodstvene evidencije o plaćenom doprinosu, sistem finansijskog izvještavanja o korištenju sredstava ostvarenih po osnovu doprinosa, te način refundacije neiskorištenih sredstava u korist obveznika plaćanja.


II


II – PLAĆANJE DOPRINOSA


Doprinos iz tačke I ove Odluke za obveznika iz člana 5. stav 1. alineja 4. Zakona o doprinosima (''Službene novine Federacije BiH'', br. 35/98, 54/00, 16/01, 37/01, 1/02 i 17/06), plaća poslodavac, isplatilac plaće u mjesečnom iznosu od:

- 60,00 KM za vrijeme boravka na radu u državama bivše Jugoslavije,
- 100,00 KM za vrijeme boravka na radu u ostalim državama.

Obveznik iz stava 1. ovog člana je dužan da uplatu doprinosa za prvi mjesec boravka zaposlenika u inostranstvu izvrši prije njegovog odlaska u inostranstvo, a uplatu doprinosa do kraja boravka zaposlenika na radu u inostranstvu, vrši mjesečno prilikom svake isplate plaće.


III


Za obveznika iz člana 5. st. 6 i 7. Zakona, doprinos iz tačke I ove Odluke plaća se u iznosu od 110,00 KM za vrijeme boravka državnog službenika na funkciji diplomatskog ili konzularnog predstavnika, odnosno državnog službenika u domaćem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu u inostranstvu, odnosno za vrijeme boravka fizičkog lica koje obavlja poslove za pravno i li fizičko lice rezidenta Federacije ili za međunarodnu organizaciju.
Obveznik plaćanja doprinosa iz stava I ove tačke je poslodavac, odnosno isplatilac plaće, za obveznika iz člana 5. st. 6. i 7. Zakona o doprinosima. Doprinos se plaća na način propisan tačkom II stav 2. ove odluke.


IV


U slučaju boravka porodice obveznika iz tač. II i III ove Uredbe, plaća se dodatnih:

- 20,00 KM doprinosa za obveznika iz tačke II ove Odluke,
- 30,00 KM za obveznike iz tačke III ove Odluke.


V


Uplata sredstava iz tač. II i III ove Odluke vrši se na propisane uplatne račune Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federalni zavod osiguranja i reosiguranja), u skladu sa Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 6/05, 36/05 i 62 /05).


III – KORIŠTENJE SREDSTAVA


VI


Korištenje sredstava iz tač. II i III ove Odluke vrši se isključivo za namjenu plaćanja troškova za korištenje zdravstvenih usluga zaposlenika i državnih službenika za vrijeme boravka na radu u inostranstvu, u skladu sa međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju zaključenim između Bosne i Hercegovine i države u koju se zaposlenici i državni službenici šalju na privremeni rad.


VII


Dio ukupno ostvarenih sredstava iz tač. II i III ove Odluke, a najviše u iznosu od 10% izdvaja se u rezerve koje se koriste za izmirenje obaveza nastalih po osnovu ranije ostvarenih zdravstvenih usluga koje nisu plaćene u tekućem izvještajnom periodu.


VIII


Federalni zavod osiguranja i reosiguranja dužan je da na zahtjev poslodavca, obveznika plaćanja doprinosa izda potvrdu o plaćanju doprinosa u skladu sa međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju.


IX


Federalni zavod osiguranja i reosiguranja dužan je da uskladi interni akt na osnovu koga se ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u inostranstvu, sa odredbama ove Odluke.


X


Federalni zavod osiguranja i reosiguranja dužan je da obezbijedi knjigovodstvenu evidenciju ostvarenja i utroška sredstava iz tač. II i III ove Odluke, i da vrši šestomjesečno i godišnje finansijsko izvještavanje, u skladu sa propisima iz oblasti finansijskog i računovodstvenog izvještavanja.


XI


Federalni zavod osiguranja i reosiguranja dužan je da sastavlja mjesečnu specifikaciju o naplati sredstava i korištenju sredstava iz tač. II i III ove Odluke, analitički po pravnim subjektima obveznicima plaćanja doprinosa na osnovu koje će se vršiti utvrđivanje obaveza za naredni period ili eventualna refundacija neutrošenih sredstava u korist obveznika uplate doprinosa.


III – PRIJELAZNA ODREDBA


XII


U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke Federalni zavod osiguranja i reosiguranja će Vladi Federacije Bosne i Hercegovine podnijeti Izvještaj o ostvarenju prihoda i nastalim rashodima po osnovu doprinosa iz tačke I ove Odluke, zaključno za period od 31. 12. 2005. godine, zajedno sa prijedlogom načina korištenja eventualnog viška prihoda, odnosno načinom pokrivanja eventualnih rashoda.


XIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 344/06
juna/lipnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.