Na temelju članka 22. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji (''Službene novine Federacije BiH'', broj 70/05), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O POSEBNIM PRAVIMA NOSITELJA ''PARTIZANSKE
SPOMENICE 1941'' I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI


I – OPĆE ODREDBE

I


Ovom Odlukom uređuju se prava, uvjeti, način i postupak za ostvarivanje prava na mjesečni novčani dodatak nosioca ''Partizanske spomenice 1941'' i članova uže obitelji poginulih ili umrlih nositelja ''Partizanske spomenice 1941'', koji u vrijeme donošenja ove Odluke imaju stalno prebivalište na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

II


Nositelj ''Partizanske spomenice 1941'', u smislu ove Odluke je državljanin Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, sa stalnim prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je ovo priznanje dobio sukladno odredbama Zakona o ''Partizanskoj spomenici 1941'', kao organizator narodnog ustanka i prvoborac narodno-oslobodilačke borbe, za velike zasluge stečene na djelu oslobođenja naših naroda.
Član obitelji nositelja ''Partizanske spomenice 1941'', u smislu ove Odluke je član uže obitelji osoba iz stavka 1. ove točke, koji je državljanin Bosne i Hercegovine i koji ima stalno prebivalište na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, bez obzira kada je nastupila smrt osobe iz stavka 1. ove točke.
Užu obitelj, u smislu stavka 2. ove točke, sačinjavaju bračni partneri kao i djeca rođena u braku ili van braka, usvojenici i pastorčad koji su nesposobni za privređivanje, a ta nesposobnost potječe prije 15. godine života, odnosno prije 25. godine života ukoliko su u vrijeme nastanka te nesposobnosti bili na redovnom školovanju.


III


Osobe iz točke II stavak 1. ove Odluke, imaju prava propisana člankom 3. stavak 1. toč. 1., 2., 3., 4., 13. i 14. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji (''Službene novine Federacije BiH'', broj 70/05) (u daljnjem tekstu: Zakon o posebnim pravima).
Osobe iz točke II stavak 2. ove Odluke, imaju prava propisana člankom 3. stavak 1. toč. 13. i 14. Zakona o posebnim pravima.
Prava iz st. 1. i 2. ove točke, osim prava iz člana 3. stav 1. točka 14. Zakona o posebnim pravima, propisat će kantoni u roku od 90 dana od dana stupanja na nagu ove Odluke.


II – PRAVO NA MJESEČNI NOVČANI DODATAK


IV


Nositelj ''Partizanske spomenice 1941.'' I članovi uže obitelji poginulih ili umrlih nositelja ''Partizanske spomenice 1941'', imaju pravo na mjesečni novčani dodatak, pod uvjetima propisanim točkom II ove Odluke – u visini 50% prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.
Ukoliko dvije ili više osoba iz točke II st. 2. i 3. ove Odluke ispunjavaju uvjete za priznavanje prava na mjesečni novčani dodatak, utvrđuje se jedan mjesečni novčani dodatak iz stavka 1. ove točke i dijeli na pripadajuće jednake dijelove, odnosno priznaje se u jednakim srazmjernim pripadajućim iznosima.


III – POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA


V


Dokaz da je neka osoba nositelj ''Partizanske spomenice 1941'', utvrđuje se na osnovu knjižice koja je izdata u skladu sa Zakonom o ''Partizanskoj spomenici 1941'' (''Službeni list FNRJ br. 43/46), kao i na osnovu uvjerenja nadležnog organa, organizacije ili institucije koje o tim činjenicama vodi službenu evidenciju.
O pravu na mjesečni novčani dodatak iz točke III ove Odluke, rješava Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), u postupku i na način propisan odredbama čl. 8., 10 i 12. Zakona o posebnim pravima.
Na pravo iz točke IV ove Odluke, ne utiču stečena prava koja lica iz točke II ove Odluke koriste po drugim propisima.
Sredstva za ostvarivanje i korištenje prava po ovoj Odluci osiguravaju se u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine na poziciji sredstava namijenjenih za dobitnike ratnih priznanja i odličja po Zakonu o posebnim pravima.


IV – KORIŠTENJE I PRESTANAK PRAVA


VI


Odredbe čl. 16., 17., 18 i 20. Zakona o posebnim pravima koje se odnose na korištenje i prestanak prava, troškove postupka i nadzor nad provođenjem ovog Zakona, primjenjivat će se i u postupku odlučivanja o pravu iz točke IV ove Odluke.

VII


Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH'', a primjenjivat će se od 23. prosinca 2005. godine.


V broj 30/06
19. siječnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.