Temeljem članka 38. stavak 2. Zakona o zdravstvenom osiguranju (''Službene novine Federacije BiH'', broj 30/97 i 7/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, donosi

 

O D L U K U 

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O
OSNOVAMA, KRITERIJIMA I MJERILIMA ZA
ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA ZDRAVSTVENIM
USTANOVAMA KOJE OSIGURAVAJU USLUGE
ZDRAVSTVENE ZAŠTITE, A FINANCIRAJU SE IZ
SREDSTAVA FEDERALNOG FONDA SOLIDARNOSTI

 

I 

U Odluci o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju usluge zdravstvene zaštite, a financiraju se iz sredstava federalnog fonda solidarnosti (''Službene novine Federacije BiH'', br. 30/02 i 55/03 u daljnjem tekstu: Odluka), u točki III, podtočkom 1., broj ''22/02'' zamjenjuje se brojem ''8/05''.

II

U točki IV Odluke, podtočka 1., iza broja ''22/02'', dodaje se slovo ''i'' i broj ''11/05''.
Podtočka 2., mijenja se i glasi:
''2. Odluka o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (''Službene novine Federacije BiH'', broj 5/03)''.
Iza podtočke 2., dodaje se nova podtočka 3., koja glasi:
''3. Točki V Odluke o prioritetima u zdravstvenoj zaštiti.''.

III

U točki VII Odluke, iza stavka 3., dodaje se novi stavak 4., koji glasi:
''Izuzetno od odredbe st. 1. i 2. ove točke, kao subjekti ugovaranja, sukladno ovoj odluci, mogu se pojaviti i zdravstvene ustanove izvan mreže zdravstvenih ustanova koju donosi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno izvan postojeće mreže zdravstvenih ustanova u smislu članka 170. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s ciljem osiguranja dogovorenog opsega zdravstvenih usluga utvrđenih Programom zdravstvene zaštite koji se financira iz sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine u kalendarskoj godini.''

IV

U točki IX Odluke, iza stavka 3., dodaje se novi st. 4. i 5., koji glase:
''Izuzetno od odredbe stavka 1. ove točke, odluku o izboru zdravstvene ustanove izvan mreže zdravstvenih ustanova, koju donosi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno izvan postojeće mreže zdravstvenih ustanova u smislu članka 170. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, donosi Upravno vijeće Federalnog zavoda osiguranja i reosiguranja na temelju kriterija iz točke IV ove Odluke, kao i prethodne suglasnosti federalnog ministra zdravstva.
U cilju osiguranja dogovorenog opsega zdravstvenih usluga utvrđenih Programom zdravstvene zaštite koji se financira iz sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, u tekućoj kalendarskoj godini, Federalni zavod osiguranja i reosiguranja zaključit će ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa zdravstvenim ustanovama iz stavka 4. ove točke, na način predviđen ovom Odlukom.
Dosadašnji st. 4. i 5. točke IX Odluke, postaju st. 6. i 7.

V

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

 

V broj 294/06
8. lipnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.