Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02 i 19/03), člana 13. i 14. Zakona o trezoru Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 58/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


R J E Š E NJ E

O IMENOVANJU KOMISIJE I SUPOTPISNICIMA, ZA
SREDSTVA PLANIRANA IZ MALEZIJSKE DONACIJE I
JAPANSKIH GRANTOVA (PROJEKTI 2KR I
PROJEKTI NON PROJECT GRANT-AID)


I


1. Za plasman sredstava putem Banke za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine (Bor banka) iz japanskih grantova (projekti ''2KR'' i ''Non project grant-AID) i malezijske donacije osniva se Komisija koju sačinjavaju predstavnici:

Ministarstvo za trezor institucija BiH
- JOSIP SOČO
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
- MLADEN VASIĆ
Federalno ministarstvo energetike
- ISMET SOKOLOVIĆ
Federalno ministarstvo finansija
- BELMA IZMIRLIJA – VERA LETICA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine
- ŠEFIKA HAFIZOVIĆ
Banka za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine
- HAMID PRŠEŠ


II


2. Komisija će analizirati kriterije koji su sastavni dio Ugovora od 1. 3. 2005. godine i po potrebi predlagati Vladi FBiH njihovu izmjenu.
3. Komisija će zajedno sa BOR Bankom raspisati javni oglas za preduzeča zainteresirana za kredite Japanskog Non-Project granta godina 9.
4. Komisija će sačiniti listu samoodrživih projekata na osnovu kriterija iz tačke 2. ovog rješenja koju dostavlja na verifikaciju premijeru FBiH i federalnom ministru finansija, a zatim BOR Banci na dalje odlučivanje.
5. Komisija će nadzirati dalju implementaciju pojedinačnih ugovora koje Banka zaključi, na osnovu tačke 3. ovog rješenja, u cilju osiguranja namjenskog korištenja sredstava.
6. Komisija po Ugovoru o ustupanju kreditne linije iz grant sredstava japanske vlade Non-Project granta godina 9 i kreditne linije iz grant sredstava Malezije, zaključenog između Bor Banke i Federalnog ministarstva finansija donosi odluke o programima upravljanja kreditnim portfolijom, u cilju konačne naplate kreditnih plasmana i popune protuvrijednosnog fonda.
7. Komisija će dostavljati Vladi FBiH svakih šest mjeseci informaciju o implementaciji Ugovora o ustupanju kreditne linije iz grant sredstava Japanske vlade Non-Project granta godina 9 i kreditne linije iz grant sredstava Malezije od 19. 12. 2003. godine i ugovora o upravljanju sredstvima Japanskog Non-Project granta namijenjenih Federaciji Bosne i Hercegovine/Protuvrijednosni fond.
8. Komisija će dostavljati Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i prijedloge za korištenje slobodnih novčanih sredstava Malezijskog granta i sredstava namijenjenih za stambene kredite stanovništva.
9. Finansiranje članova Komisije za plasman sredstava Japanskog Non-project granta godina 9 i malezijske donacije vršit će se u skladu sa Odlukom o načinu obrazovanja i visini naknade za rad stručnih komisija i drugih radnih tijela osnovanih od strane Vlade Federacije BiH i rukovoditelje federalnih organa i državne službe (''Službene novine Federacije BiH'' broj 39/04), a sredstva će biti obezbijeđena iz sredstava Japanskog granta - /Protuvrijednosni fond/ iz dijela naplaćene kamate.
10. Za supotpisnike dokumentacije koja proizilazi iz prijedloga Komisije u skladu sa tačkom 4. ovog Rješenja ovlašćuju se

- premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dr. AHMET HADŽIPAŠIĆ, federalni ministar finansija DRAGAN VRANKIĆ

11. Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u ''Službenim novinama Federacije BiH''


V broj 548/05
20. oktobra/listopada 2005. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.