Z A K O N
O UTVRĐIVANJU I NAČINU IZMIRENJA UNUTRAŠNJIH OBAVEZA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

I - OPĆE ODREDBE

Član 1. 

Ovim Zakonom utvrđuju se unutrašnje obaveze Federacije Bosne i Hercegovine prema fizičkim i pravnim licima, nastale na osnovu: neisplaćenih invalidnina, neisplaćenih penzija, neisplaćenih naknada prema dobavljačima za robe, materijale i usluge, obaveze nastale na osnovu neisplaćenih plaća i dodataka, te ostale obaveze (u daljnjem tekstu: unutrašnji dug), odnosno način pojedinačne verifikacije utvrđenih potraživanja, kao i način njihovog izmirenja.

Član 2.

Ovim Zakonom utvrđuje se sveobuhvatno izmirenje unutrašnjeg duga na način koji osigurava i podržava makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Unut raš nji dug Federacije procjenjuje se u iznosu od 1858,9 miliona KM . Ova procjena isključuje iznos ob a veza za staru deviznu štednju , s obzirom na to da će se oni utvrditi u postupku verifikacije.

Obaveze unutra š njeg duga iz stava 1. ovog č lana izmiruju se isplatom u gotovini , putem izdavanja obveznica ( u daljnjem tekstu : obveznice ) i otpisivanjem , prema odredbama ovog Zakona .

Izmirenje svih kategorija unutra š njeg duga , uklju č uju ć i i staru deviznu š tednju , ne ć e prelaziti iznos od 10% GDP za 2003. godinu i to u neto sadašnjoj vrijednosti za sve planirane isplate svih kategorija unutrašnjeg duga.

II - KATEGORIJE UNUTRAŠNJEG DUGA

Član 3.

Unutrašnji dug Federacije iznosi 1858,9 miliona KM, isključujući iznos obaveze za staru deviznu štednju koji će se utvrditi u postupku verifikacije, a čine ga:

•  opće obaveze u iznosu od 947,9 miliona KM,

•  obaveze na osnovu kredita komercijalnih banaka u iznosu od 11 miliona KM,

•  obaveze za staru deviznu štednju u iznosu koji će se utvrdi ti p rema verifikaciji ob a veza na način propisan u članu 12. ovog Z akona ,

•  obaveze za potra ž ivanja nastala u ratu ili tokom neposredne ratne opasnosti ( u daljnjem tekstu : ratna potra ž ivanja ), kao materijalne i nematerijalne š tete u iznosu od 900 miliona KM .

Unut raš nji dug koji bude isplaćen u gotovini određen je ovim akonom, a način , visina i rokovi za isplatu bit će određeni primjenom ovog Zakona, izuzev za staru deviznu štednju .

Unutra šnji dug koji se izmiruje putem izdavanja obveznica predstavlja potpunu isplatu svakog potraživanja za koja su izdate obveznice .

Obaveze na osnovu kredita komercijalnih banaka neće se otpisati. Unutrašnji dug koji ne bude plaćen, niti izmiren putem izdavanja obveznica, kako je to regulirano odredbama ovog zakona, otpisuje se i više ne predstavlja obavezu Federacije.

Na izvršne akte koji su uređeni Zakonom o privremenom odlaganju od izvršenja potraživanja na osnovu izvršnih odluka na teret Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH«, broj 9/04), primjenjuju se odredbe ovog Zakona.

1. OPĆE OBAVEZE

Član 4.

Opće obaveze iz člana 3. ovog Zakona su dugovi Federacije nastali u periodu od 01. aprila 1996. godine do 31. decembra 2002. godine i sastoje se od sljedećih obaveza:

  1. obaveze na osnovu neisplaćenih invalidnina u iznosu od 126,8 miliona KM od čega su 98,8 miliona KM obaveze nastale suprotno Zakonu o budžetima/proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH«, broj 20/98);
  2. obaveze na osnovu neisplaćenih penzija u iznosu od 191,2 miliona KM od čega su 62,2 miliona KM po osnovu umanjenja stope doprinosa, na osnovu odluke Vlade Federacije;
  3. obaveze na osnovu neisplaćenih naknada dobavljačima za robe, materijale i usluge u iznosu od 50,7 miliona KM;
  4. obaveze na osnovu neisplaćenih plaća i dodataka Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije u iznosu od 31,3 miliona KM;
  5. ostalih obaveza u iznosu od 547,9 miliona KM koje se odnose na:

Član 5.

Federacija će izmiriti opće obaveze iz člana 4. ovog Zakona u gotovini i otpisivanjem.

Isplata u gotovini u maksimalnom iznosu od 208,3 miliona KM bit će izvršena i to:

  1. neisplaćene invalidnine za mart 2001. godine u iznosu od 28 miliona KM;
  2. neisplaćene penzije za oktobar, novembar i decembar 2000. godine u iznosu od 129 miliona KM;
  3. neisplaćene obaveze prema dobavljačima za robe, materijale i usluge u iznosu od 20 miliona KM;
  4. neisplaćene neto plaće i naknade uposlenika Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije u iznosu od 31,3 miliona KM.

Preostale opće obaveze iz člana 4. ovog Zakona, osim onih iz stava 2. ovog člana, u iznosu od 739,6 miliona KM ovim Zakonom se otpisuju.

Nakon međusobnih poravnanja svih uzajamnih obaveza i potraživanja fondova penzionog osiguranja i fondova zdravstvenog osiguranja, eventualne preostale obaveze se otpisuju.

Član 6.

Nadležno ministarstvo će, uz saglasnost Ureda za reviziju budžeta, izvršiti pojedinačnu verifikaciju obaveza iz tačke 3. stava 2. člana 5. ovog Zakona prije realiziranja gotovinske isplate.

Član 7.

Federacija će izmiriti obaveze iz člana 5. ovog Zakona u periodu od četiri godine počevši od fiskalne 2004. godine.

Godišnjim budžetom Federacije i Zakonom o izvršenju budžeta utvrdit će se kategorije i iznos gotovinskog plaćanja u tekućoj fiskalnoj godini.

2.  KREDITI KOMERCIJALNIH BANAKA

Član 8.

Obaveze na osnovu kredita komercijalnih banaka iz člana 3. ovog Zakona, izmiruju se u periodu iz stava 1. člana 7. ovog Zakona.

3. STARA DEVIZNA ŠTEDNJA

Član 9.

Federacija preuzima obaveze na osnovu stare devizne štednje ostvarene u najnižim poslovnim jedinicama banaka (ekspozitura i/ili agencija) na teritoriji Federacije. Ukoliko banka nema poslovnih jedinica onda se smatra da je sjedište banke najniža poslovna jedinica.

Obaveze na osnovu stare devizne štednje, definirane stavom 1. ovog člana, ne obuhvataju obaveze na osnovu stare devizne štednje deponovane u Ljubljanskoj banci i Invest banci , s obzirom na to da će se one rješavati u procesu sukcesije imovine bivše SFRJ.

Obaveze na osnovu stare devizne štednje iz člana 3. ovog Zakona Federacija će izmiriti isplatom u gotovini i izdavanjem obveznica.

Kamate na staru deviznu štednju od 01. januara 1992. godine otpisuju se.

Član 10.

Kad se izvrši verifikovanje potraživanja za staru deviznu štednju , na način predviđen članom 12. ovog Z akona, Vlada Federacije će posebnim propisom utvrditi metod i visinu isplate u gotovini za staru deviznu štednju svakom fizičkom licu , nosiocu stare devizne štednje , do iznosa propisanog u članu 2. ovog Zakona.

Član 11.  

Gotovinske isplate za staru deviznu štednju iz člana 10. ovog Zakona izvršit će se iz budžeta Federacije u periodu od četiri godine počevši od fiskalne godine kada se završi postupak verifikovanja stare devizne štednje.

Član 12.

Verifikovanje svih potraživanja za staru deviznu štednju vršit će se na osnovu baze podataka koja je ustanovljena Zakonom o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije (»Službene novine Federacije BiH«, br. 27/97, 8/99, 45/00, 54/00, 32/01, 57/03, 20/04) i drugim propisima donesenim na osnovu zakona i baza podataka koje posjeduju banke.

Proces verifikacije potraživanja za staru deviznu štednju završit će se u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Z akona .

Federalni ministar finansija donijet će podzakonske akte o verifikaciji svih potraživanja za staru deviznu štednju u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Član 13.

Za obaveze za staru deviznu štednju koje ne budu izmirene isplatom u gotovini, u skladu sa čl. 9. i 10. ovog Zakona, izdat će se obveznice do iznosa koji je potreban za izmirenje kumulativnih potraživanja.

Član 14.

Kad se izvrši verifikovanje potraživanja za staru deviznu štednju na način predviđen članom 12. ovog Z akona, Vlada Federacije će posebnim propisom utvrditi model izdavanja obveznica propisujući rok dospijeća obveznica, visinu kamate na obveznice i dužinu grace perioda, a do iznosa koji se utvrdi kao glavnica u procesu verifikovanja potraživanja na osnovu stare devizne štednje do iznosa propisanog u članu 2. ovog Zakona.

Kako bi osigurala dodatna finansijska sredstva nosiocima obveznica iz člana 13. ovog Zakona, Vlada Federacije, u svojstvu dioničara a prema važećim propisima, svojom Odlukom rasporedit će do 15% dividende iz privrednih društava sa državnim kapitalom kako bi otkupljivala javne obveznice putem ponude po tržišnoj cijeni, isplaćujući ih kako je predviđeno godišnjim budžetom, počevši od obveznica sa najnižom nominalnom vrijednosti i progresivno krenuvši ka obveznicama sa višom nominalnom vrijednosti.

Član 15.

Vlada Federacije će tri posto iznosa koji se ostvari od prodaje preduzeća JP „BH Telecom“, JP „Elektroprivrede BiH“ d.d., JP „Elektroprivrede HZHB'“ d.d. i „Hrvatske telekomunikacije” d.o.o. Mostar uplatiti na poseban račun.

Sredstva ostvarena na posebnom računu iz stava 1. ovog člana koristit će se u svrhu prijevremenog otkupa obveznica na osnovu stare devizne štednje po tržišnoj cijeni i to uključujući prioritet u isplati - otkupu obveznica vlasnika stare devizne štednje i to ponudom otkupljenja obveznica sa najnižom nominalnom vrijednosti, a potom obveznica sa višom nominalnom vrijednosti.

Federalni ministar finansija donijet će podzakonske akte o načinu raspolaganja sredstvima deponovanim na računu iz prethodnog stava, odnosno o modalitetima isplate vlasnika obveznica, shodno ostvarenju sredstava iz ovog člana.

4.  RATNA POTRAŽIVANJA

Član 16.

Ratna potraživanja iz člana 3. ovog Zakona su obaveze nastale u periodu od 18. septembra 1991. godine do 23. decembra 1996. godine i za koja su fizička i pravna lica propisno prijavila potraživanja, prema Zakonu o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti (»Službene novine Federacije BiH«, broj 43/01) i Uredbi o načinu utvrđivanja i realiziranja javnog duga Federacije Bosne i Hercegovine nastalog za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti (»Službene novine Federacije BiH«, br. 17/02, 32/02 i 34/02).

Član 17.

Obaveze za ratna potraživanja izmirivat će se izdavanjem obveznica.

Kamata na ratna potraživanja otpisuje se.

Član 18.

Federalni ministar pravde u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona donijet će provedbene propise o načinu kojim će sudovi izvještavati Federalno ministarstvo pravde o ostvarenim pravima za nematerijalnu štetu.

Prije izdavanja obveznica Vlada Federacije će, na prijedlog Federalnog ministarstva odbrane, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i drugih nadležnih organa, izvršiti verifikovanje svih pojedinačnih ratnih potraživanja u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Član 19.

Federacija će izdati obveznice za izmirenje obaveza za ratna potraživanja u vrijednosti glavnice do 900 miliona KM.

Član 20.

Obveznice za izmirenje obaveza za ratna potraživanja izdaju se na iznos glavnice koji ne prelazi 900 miliona KM, ne akumuliraju kamatu, imaju rok dospijeća koji ne prelazi 50 godina i isplaćivat će se u deset godišnjih rata počevši najkasnije devet godina prije krajnjeg datuma dospijeća.

III – OBVEZNICE

Član 21.

Obveznice za izmirenje obaveza za staru deviznu štednju i ratnih potraživanja su vrijednosni papiri koje izdaje u cijelosti ili djelimično Bosna i Hercegovina (u daljnjem tekstu: vrijednosni papiri BiH) u ime Federacije, ili Federacija (u daljnjem tekstu: vrijednosni papiri Federacije) prema posebnom propisu.

Obveznice izdate za izmirenje obaveza za staru deviznu štednju i ratna potraživanja su utržive i prenosive i izdaju se i vode samo u elektronskoj formi.

Svi uvjeti vezani za obveznice utvrđuju se odlukom Vlade Federacije i posebnim propisom.

Za predračun obaveza na osnovu stare devizne štednje i ratnih potraživanja u KM koristi se srednji zvanični kurs Centralne banke Bosne i Hercegovine koji važi na dan donošenja odluke Vlade Federacije o emisiji obveznica u smislu ovog Zakona.

Obveznice izdate za izmirenje obaveza iz stava 2. ovog člana predstavljaju unutrašnji dug Federacije u skladu sa posebnim propisom.

Federalno ministarstvo finansija upravljat će računima sa kojih se sredstva koja su položena mogu podizati u svrhu isplate obveznice.

Član 22.

Obveznice Federacije ne podliježu propisima i odobrenju Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 23.

Ako su bilo koje obveznice izdate kao vrijednosni papiri Federacije, federalni ministar finansija uspostavlja ili odobrava uspostavljanje kompjuterskog sistema za registriranje izdavanja, stanja na računu i isplate vrijednosnih papira (u daljnjem tekstu: elektronski registar).

Sistem elektronskog registra će:

  1. registrirati vlasništvo nad vrijednosnim papirima Federacije, a unosom u registarski sistem stiče se pravo vlasništva nad vrijednosnim papirima Federacije;
  2. izdati odgovarajuću potvrdu o elektronskom registriranju vlasništva svakom imaocu vrijednosnih papira Federacije;
  3. registrirati izdavanje, upravljati podacima i transakcijama koje se odnose na ove vrijednosne papire Federacije, uključujući isplatu;
  4. upravljati sistemom elektronskog registra na način koji dopušta da promjena vlasništva usljed trgovine vrijednosnim papirima Federacije bude registrirana i prikazana u registru.

U slučaju da datum isplate na računu vrijednosnih papira Federacije pada u neradni dan, takva isplata se vrši narednog radnog dana bez dodatne kamate.

Član 24.

Federacija garantuje za obveznice izdate u skladu sa odredbama ovog Zakona za izmirenje unutrašnjeg duga.

Član 25.

Federalni ministar finansija može predložiti pravno, odnosno fizičko lice - agenta za pružanje usluga iz čl. 23. i 24. ovog Zakona.

Federalni ministar finansija može donijeti propise kojim će se bliže urediti način vršenja poslova iz čl. 23. i 24. ovog Zakona, a koji će biti obavezujući za agenta zaduženog za vođenje elektronskog registarskog sistema.

IV - ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26.

Vlada Federacije će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona donijeti podzakonske akte za utvrđivanje prioriteta među kategorijama obaveza za izmirenje potraživanja u skladu sa stavom 2. člana 7., članom 8. i članom 11. ovog Zakona.

Član 27.

Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u »Službenim novinama Federacije BiH«.

Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

Slavko Matić, s.r.

Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlameneta Federacije BiH

Muhamed Ibrahimović, s.r.