Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH» , br. 1/94, 8/95 i 19/03) , Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi 

UREDBU
O POVOLJNIJIM UVJETIMA ZA STICANJE PRAVA
NA STAROSNU PENZIJU VOJNIH OSIGURANIKA
VOJSKE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Član 1.

Ovom uredbom privremeno se uređuje pravo na starosnu penziju za vojne osiguranike Vojske Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: vojni osiguranici) do donošenja odgovarajućeg zakona.

Član 2.

Vojnim osiguranikom, u smislu ove uredbe, smatra se profesionalno vojno lice koje to svojstvo ima prema propisima koji regulišu vojnu službu.

Član 3.

Vojni osiguranici koji se po potrebi službe otpuštaju iz vojne službe, zbog racionalizacije i smanjenja brojnih stanja Vojske Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vojska Federacije), a koji imaju najmanje 45 godina života i 20 godina penzijskog staža i najmanje tri godine efektivnog staža tokom rata kao vojni osiguranici stiču pravo na starosnu penziju na prijedlog Federalnog ministarstva obrane-Federalnog ministarstva odbrane (u daljem tekstu: Ministarstvo odbrane).

Izuzetno, na prijedlog Ministarstva odbrane vojni osiguranik stiče uvjete za starosnu penziju po odluci Civilnog komandanta Vojske Federacije, ako ima čin generala bez obzira na godine starosti i penzijskog staža, kao i profesionalna vojna lica koja imaju čin brigadira i najmanje 20 godina penzijskog staža.

Izuzetno, na prijedlog Ministarstva odbrane, vojni osiguranik stiče uvjete za starosnu penziju po odluci Civilnog komandanta Vojske Federacije, a u vrijeme rata je vršio funkciju komandanta brigade-pukovnije ili funkciju komandanta višeg ranga najmanje 12 mjeseci neprekidno.

Pravo iz stava 1. ove uredbe pripada licima koja imaju svojstvo vojnog osiguranika u momentu ispunjenja uvjeta utvrđenih ovom uredbom.

Član 4.

Starosna penzija vojnih osiguranika utvrđuje se u procentu od penzijskog osnova prema dužini penzijskog staža, te za 20 godina penzijskog staža iznosi 55% od penzijskog osnova, a za svaku daljnju navršenu godinu penzijskog staža uvećava se za 2%, s tim da ne može iznositi više od 75% od penzijskog osnova.

Penzijski osnov se utvrđuje prosjekom plaće koja vojnom osiguraniku pripada za zadnjih pet godina po jedinstvenom Pravilniku o plaćama Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije.

Član 5.

Izuzetno, od odredaba čl. 2. i 3. ove uredbe, odredbe ove uredbe primjenjuju se i na vojne osiguranike kojima je odlukama Civilnog komandanta ili drugih nadležnih organa profesionalna vojna služba prestala u periodu 01.01. 1997. godine do dana stupanja na snagu ove uredbe zbog smanjenja brojčanog stanja Vojske Federacije, ako na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju 40 godina starosti i 20 godina penzijskog staža, od čega tri godine efektivnog staža tijekom rata kao vojni osiguranik.

Odredba stava 1. ovog člana ne odnosi se na vojne osiguranike: kojim je vojna služba prestala po sopstvenom zahtjevu; zaključenjem sporazuma sa Ministarstvom odbrane uz isplatu otpremnine; koji su bili uključeni u Pilot projekat hitnog prezapošljavanja demobilisanih vojnika-program PIU-PERLP; kojim je služba prestala nakon isteka roka raspolaganja i otkaznog roka po rješenjima Ministarstva odbrane i koji su zasnovali drugi radni odnos na neodređeno vrijeme nakon prestanka profesionalne vojne službe.

Vojnim osiguranicima, iz stava 1. ovog člana, godine starosti i staž osiguranja za priznavanje prava iz ove uredbe računaju se na dan stupanja na snagu ove uredbe.

Izuzetno, od odredbi člana 2. ove uredbe, odredbe člana 3. stav 1. ove uredbe odnose se i na službenike i namještenike Ministarstva oobrane koji su stekli svojstvo službenika ili namještenika Ministarstva na osnovu premještaja iz vojske, a zbog racionalizacije im prestaje radni odnos, a koji imaju najmanje tri godine efektivnog staža tokom rata kao pripadnici oružanih snaga.

Član 6.

Sredstva za pokriće obaveza nastalih ovom uredbom osigurat će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, do donošenja odgovarajućeg zakona.

Član 7.

Za osiguranike koji nemaju plaću ostvarenu poslije 31.12.1996. godine do stupanja na snagu ove uredbe penzijski osnov iz člana 4. stav 2. ove uredbe utvrdit će se od osnova koji predstavlja prosječnu plaću u Federaciji Bosne i Hercegovine u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava.

Član 8.

Penzijski staž ostvaren u bivšim republikama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i u Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika do 6. marta 1992. godine uzet će se u obzir vojnim osiguranicima za ostvarivanje i utvrđivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po ovoj uredbi.

Dokaz o penzijskom stažu iz stava 1. ovog člana izdaje Ministarstvo odbrane.

Član 9.

Prava iz ove uredbe mogu koristiti vojni osiguranici koji potpišu sporazum sa Ministarstvom odbrane o uvjetima penzionisanja.

Član 10.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u «Službenim novinama Federacije BiH» .

V broj 723/03
18. decembra2003. godine
Sarajevo
Premijer dr. Ahmet Hadžipašić, s. r.