Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95 i 19/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva financija-Federalnog ministarstva finansija, donosi


U R E D B U

O NAČINU PREDAJE I OBRADE
RAČUNOVODSTVENIH ISKAZA O USPJEŠNOSTI
POSLOVANJA PRAVNIH OSOBA U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2003. GODINU


Članak 1.


Ovom uredbom propisuje se način predaje i obrade računovodstvenih iskaza o godišnjoj i polugodišnjoj uspješnosti poslovanja pravnih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2003. godinu, kako i način dobijanja podataka iz određenih računovodstvenih iskaza koji se podnose sukladno sa čl. 15 i 16. Zakona o računovodstvu (''Službene novine Federacije BiH'', br. 2/95 i 12/98 – u daljnjem tekstu: Zakon).


Članak 2.


Računovodstveni iskazi o uspješnosti poslovanja pravnih osoba utvrđeni Zakonom predaju se Agenciji za pružanje financijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar i Agenciji za financijske i posredničke usluge d.d. Sarajevo (u daljnjem tekstu: Agencije), u cilju njihove obrade i analize.


Članak 3.


Računovodstvene iskaze ne predaju novoosnovane pravne osobe koje u 2003. godini nisu imale poslovnih promjena na računu.


Članak 4.


Pravne osobe iz članka 2. ovog zakona dužne su da, prilikom predaje računovodstvenih iskaza, na zahtjev osobe ovlaštene za njihov prijem, izvrše ispravku uočenih grešaka.


Članak 5.


Agencije su dužne da najkasnije u roku od tri mjeseca od isteka Zakonom utvrđenog roka za predaju računovodstvenih iskaza, izvrše obradu podataka iz računovodstvenih iskaza i da sukladno sa člankom 33. Zakona, vrše objavljivanje podataka i ustupanje korisnicima na njihov zahtjev i uz naknadu.


Članak 6.


Agencije su dužne da zbirnu obradu podataka ustupe nadležnim organima i drugim korisnicima na njihov zahtjev i uz naknadu.


Članak 7.


Visinu naknade iz čl. 5. i 6. ove uredbe utvrđuje organ upravljanja Agencije, uz prethodno dobijenu suglasnost Federalnog ministarstva financija-Federalnog ministarstva finansija.


Članak 8.


Agencije su dužne da Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine stave na raspolaganje ovjerenu kopiju računovodstvenih iskaza i to: Bilancu stanja i Bilancu uspjeha, a po potrebi i druge ili sve računovodstvene iskaze, prema zahtjevu Porezne uprave i da dostave i druge podatke u svezi sa predajom i obradom računovodstvenih iskaza sukladno zahtjevu Porezne uprave.


Članak 9.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 709/03
19. prosinca 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v. r.